Resteröds Trikå - ett välkänt Ljungskileföretag

Äldre neonskylt Resteröds Trikå

I Ljungskile, alldeles söder om Uddevalla, ligger Resteröds Trikå, en stor fabriksbyggnad som sträcker sig längs med busstationen. På taket sitter neonskylten kvar, som berättar att det här har funnits en textilfabrik. 

Resteröds Trikå har genom åren framför allt gjort sig kända för tillverkning av klassiska herrunderkläder i stickad bomullstrikå av hög kvalitet, med återförsäljning till arbetarbodar och herrekiperingar speciellt på västkusten. I mitten av 1960-talet hade fabriken som flest anställda, cirka 70 personer. Den allra största delen av de anställda kom från Ljungskile och närmaste trakterna runt omkring.

Hemindustri och egen fabrik i Ljungskile

Resteröds Trikå grundades året 1935. Företaget hette först Resteröds Hemindustri. Det var bröderna Mattsson som med svågrar startade en tillverkning som en hemindustri. Tillverkningen fanns först hos bonden Karl-August Mattsson på gården Konungsberg i Forshälla strax utanför Ljungskile. Där tillverkade man livstyckeväv, långkalsonger och undertröjor och detta gjordes på den enda stickmaskin som företaget ägde. Men tillverkningen gick bra och det fanns en stor efterfråga på produkterna, så snart köpte man fler stickmaskiner och flyttade in i nya lokaler i gamla Tingshuset i näraliggande Grohed. Efterfrågan var nu så stor att stickning och sömnaden också lades ut till kvinnor i bygden och dit cyklade Karl-August med råvarorna, garnet, på en paketcykel med dragkärra. Snart växte företaget ytterligare och Karl-Augusts bröder Ville och Sven Mattsson med svågrarna Valter Claesson och Fredrik Börjesson gick med som delägare. 1936 övertog man det gamla apoteket i Ljungskile och flyttade en del av tillverkningen dit. Men fortfarande långt in på 1960-talet förekom det att kvinnor sydde i hemmet åt företaget. 1942 fick företaget bygglov för en första utbyggnad av fabrikslokalerna, som byggdes ihop med apoteket. Fabriken omfattade då gamla apoteket med framsidan och huvudingången mot ortens huvudgata Vällebergsvägen och med en tillbyggnad på baksidan med lokaler för själva produktionen. Hit flyttades hela tillverkningen och företaget bytte namn till Resteröds Trikå.  

God försäljning av trikåvaror

Efter andra världskriget byggdes Resteröds Trikå ut och företaget fortsatte att ha en god försäljning. Det var inom konfektion, arbete och friluftsliv som underkläderna efterfrågades och varorna såldes i ekiperingar, jeansbutiker, arbetsbodar och i idrottsklubbar. På senare år har allt från kalsonger till T-shirts tillverkats vid fabriken och samtidigt med de traditionella produkterna har ett designat modesortiment för ungdomar tagits fram. Boxertrosor och kalsonger med Resteröds logotype blev populära. Andra varor som togs fram och blev efterfrågade var mössor och cardigans och likaså den klassiska stickade randiga fiskartröjan. I början av 2000-talet blev nätbrynjan, nätundertröjan för män, ett högsta mode bland ungdomar. Denna skulle bäras utanpå andra kläder och ha starka kulörer. Brynjorna upptäcktes också av trendmedvetna japanska ungdomar. Också andra underkläder märkta med namnet Resteröds, med det exotiska ”ö:et”, har sålts med framgång i Japan. Andra länder som har varit stora kunder är Danmark, Norge och Tyskland.

Nya verksamheter i lokalerna

År 2005 upphörde all tillverkningen av plagg i lokalerna, som istället förlades utomlands. Designavdelningen flyttades till Stockholm och i Ljungskile fanns Resteröds Trikå kvar enbart som en outlet butik. 2010 köptes produktmärket upp av det danska underklädesföretaget JBS, som var Skandinaviens största tillverkare av underkläder. Men lokalerna ägs fortfarande av svenska ägare, som har satsat på en renovering av fasader och fastigheter, och att hitta nya verksamheter som kan inrymmas i de gamla fabrikslokalerna.