Elektricitet - en angelägenhet för hela samhället

Elektricitet i Skara

Anbudssumman var på 53 300 kronor. Den 18 oktober 1897 tog stadsfullmäktige  beslut om att anlägga vattenlednings-, dränerings- och elektricitetsverk. Tre år senare överlämnades en berättelse till fullmäktige i Skara som beskrev anläggningarnas utförande samt kostnaderna. Totalt kostade det 94 004 kronor och 28 öre, inklusive andel i kostnaderna för maskinhusets vattenintag med mera. 

Det elektriska maskineriet bestod av två koleldade ångmaskiner på vardera 56 hk. De drev två dynamomaskiner à 18 kW likström. 

Installationen blev en angelägenhet för hela samhället. Problemen, både tekniska och praktiska, var många. Fabrikör Pettersson-Olin skrev, till förmån för Skara barnhemsfest den 4 februari 1899, till och med en visa som realistiskt beskrev problemen med transporten av ångpannan från järnvägsstationen till Stadsträdgården.

Från el- och vattenverket i Stadsträdgården byggdes luftledningar ned till staden och fördelades i så kallade tryckpunkter. Gatubelysningen bestod av 36 båglampor á 2 000 normalljus och elva glödlampor á 32 normalljus.

Belysning installerades i många av stadens fastigheter. Vid elverkets start fanns det kontrakt för 53 fastigheter. Stadshotellet, rådhuset, stadskällaren, sjukhuset och domkyrkan fanns med på den historiska listan. En enskild donation på 4 637 kr från fröken Wilhelmina Larsson i Skara bekostade domkyrkans belysning.

Den första elmotorn, som var på två hk, installerades i Jakobssons charkuteriaffär. Motorn drog en större köttkvarn. Flera andra företagare, som hade haft stor användning av el, var intresserade av moderniteten men de flesta var beroende av kontinuerlig drift och inte bara några timmar per dygn.

Under elverkets första år begränsades leveranserna tidsmässigt. Från skymningens inbrott till kl. 01.00 kom den efterlängtade elen. Under den mörkare årstiden utökades tiden från 06.00 på morgonen till ”full dager inträtt”.

1901 kom krav på utökad service. För att kunna förlänga belysningstiden och även kunna leverera el när generatorerna inte var i drift, inköptes ett ackumulatorbatteri från AEG, det kostade 17 000 kr.