Saltkällekolonin - en hjärtesak

Barnkolonier förr och nu -inte bara för utsatta barn

Bilden är tagen i slutet på 1940-talet. Skara IF har varit i Bohus län och spelat en match använde kolonin som övernattningsställe. Foto Stig Rehn

En artikel i programbladet Barnens Dag  i Skar 1948

Vart har Barnens Dagspengar tagit vägen? Det är i det närmaste 80 000 kronor som de tre Barnens dagarna i Skara 1939, 1943, och 1945 insamlat. 28 000 tillsköt Allmänna arvsfonden. Det är stora pengar. Hur har det använts?

Så gott som allt har gott till barnkolonien vid Saltkällan. Tomt, byggnader och inventarier har kostat ca 90 000 kronor, och 3 års drift har gått till ca 18 000 kronor. Barnens Dags medel är alltså nu på upphällningen, och vi måste ta nya krafttag för att fortsätta verksamheten vid Saltkällan.

Jag vågar säga, att Saltkällekolonien är en mycket lyckad skapelse och den har också av de myndigheter som inspekterat densamma, Länsstyrelsen, Socialstyrelsen och provinsialläkare, fått det allra bästa erkännande. Läget är utomordentligt vid Gullmarsfjordens innersta vik, omgivet som det är av höga, skogsklädda, ömsom nakna bohuslänska berg, där barnen har finfina lekplatser. Hallon, blåbär och lingon finns det gott om på den 9 tunnland stora tomten. Varje sommar har 60 barn, 30 pojkar och 30 flickor fått njuta av en västkustmånads härliga bad och sol och luft.

En dag på kolonien ser ut så här: Klockan 8 uppstigning, 08.30 första frukost, 11 andra frukost, 14 mellanmål, 16 middag och klockan 19.30 sista måltiden för dagen - så kökspersonalen vet av, att den finns till! Mellan måltiderna är det bad och lekar. Personalen består av husmoder, kokerska, två köksbiträden och en lekledare.

Många från Skaraborg har besökt kolonien, och det är personalen bara glad åt. Även jag är glad, ty Saltkällekolonien är Skarabornas egen koloni, den har byggts av Barnens Dagmedel och skall bestå och utvecklas genom Barnens Dag.

Må Saltkällan bli en hjärtesak och en samlingsplats för Skaraborna!

Charles Alfvegren