Utbildningar

Utbildningserbjudande våren 2024

Inom Prisma Västra Götaland erbjuder vi en rad utbildningar för samarbetsparternas medlemsföreningar. Om en kurs har en speciell målgrupp framgår detta. Kurserna är kostnadsfria för parterna inom Prisma och riktar sig till kulturarvsföreningar och kulturarvsorganisationer i Västra Götaland. Ni kan med fördel gå flera personer från samma föreningar. Om en kurs har en speciell målgrupp framgår detta.


Alla kurser är kostnadsfria för parternas medlemmar och vi tar gärna fram enskilda lösningar för föreningar om ni har speciella önskemål eller om hela föreningen vill gå en kurs. Kontakta elin.sorensson@innovatum.se



Besöksmålsutveckling


Värdskapsutbildning

Arrangör: Turistrådet Västsverige
Kursen är digital och görs individuellt

Turistrådet Västsveriges digitala värdskapsutbildning vänder sig till dig som arbetar inom besöksnäringen. Med fakta, filmer, övningar och utvecklar du det egna värdskapet.

Det är mötet med människor som skapar bestående intryck och påverkar hur vi väljer att prata om platsen med andra, rekommendera, stanna längre och återvända. Just därför är det viktigt att du som möter besökarna reflekterar över ditt värdskap och kanske få nya insikter.

Kontakta elin.sorensson@innovatum.se för länk till utbildningen



Från guidning till upplevelse

Arrangör: Prisma VG
Datum: 22 februari, 29 feb 14 mars, 4 april, 25 april
Tid: Kl. 9-12 eller 18-21
Kursen är digital med en avslutande fysisk träff hos någon av deltagarna.

Människor söker efter upplevelser – ni är efterfrågade och kan erbjuda unika upplevelser för både långväga turister och boende i ert närområde. I denna kurs får du verktyg för att kunna levandegöra och förmedla det unika med er plats och dess historia, för att ge era besökare en meningsfull upplevelse som kommer att stanna kvar hos dem långt efter besöket.

Du kommer att lära dig hur du går från en traditionell guidning till att skapa upplevelser tillsammans med era besökare. Efter avslutad kurs kommer du att ha en komplett plan för en ny guidning på just din plats, klar att användas under kommande säsong.

Kursen består av 4 digitala träffar á 2–3 timmar och en avslutande fysisk träff på 4 timmar samt uppgifter att utföra på egen hand mellan träffarna. För kursens upplägg är det viktigt att du kan närvara vid alla träffar. Kursen riktar sig till dig i föreningen eller organisationen som möter besökare, guidar och skapar upplevelser, eller vill göra det.

Kanske finns det någon i ert område som bara längtar efter att få komma ut och guida?

Anmäl dig här.



Digital Inspirationsträff – Hembygdsfika, ett kulturarv

Arrangör: Prisma VG och Turistrådet Västsverige
Datum: 27 februari
Tid: kl. 18-20
Träffen är digital

Vad är väl mer svenskt än att fika? Vi fikar varje dag och tänker inte att det faktiskt är ett kulturarv med historia, traditioner, lokala recept osv.

Vad gör ni inom er förening på temat fika som ni är stolta över?

Välkommen till en digital träff där vi kan berätta vad vi redan gör och inspirerar varandra för att skapa nya upplevelser med fika som tema.

Anmäl dig här.

Anmälan senast 20 februari



Katrinefors, kugghjul och kanoner - skapa en aktivitet till din kulturarvsförening

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Datum: 10 april
Tid: kl. 18 -20.30
Kursen är digital

En utbildning för föreningar som vill ha inspiration till aktiviteter för barnfamiljer. Vi tittar på metoder som väcker nyfikenhet, fångar intresse och skapar dialog kring föremål, ämnen och platser. Kompetensen kring just ert ämne och besöksmål har ni i föreningen – här presenteras enkla och tillgängliga metoder för att skapa aktiviteter med utgångspunkt i språk, våra fem sinnen och tjusningen i att packa upp något ur en låda!

Utbildningen är framtagen för NAV/Museiresan och passar för alla hembygds- och kulturarvsföreningar som vill ha inspiration till familjeaktiviteter.

Anmäl dig här.



Digital inspirationsträff: Utställningar – tips och inspiration för att skapa utställningar!

Arrangör: Bohusläns hembygdsförbund, Bohusläns museum och Studieförbundet Vuxenskolan
Datum: 17 april
Tid: kl. 18.00-20.30
Plats: Digital

Vad kan en utställning vara? Från idé till utställning - Att levandegöra en utställning – Inspiration, tips och idéer!

Exempel från föreningar som gjort utställningar. Har din förening frågor, utmaningar kring utställningsarbetet? Vi diskuterar gemensamt fram lösningar.

Medverkar gör utställningsansvarig och formgivare, Bohusläns museum.

Anmäl dig här.



Temadag om Interpretation

Arrangör: Kulturförvaltningen VGR och Innovatum Science Center
Datum: 23 april
Tid: kl. 9.30-15.30
Plats: Rydals museum

Interpretation är kortfattat ett internationellt vedertaget begrepp som utgår från att det är mer troligt att människor bryr sig om och anknyter till en plats/miljö eller ett föremål om det betyder något för dem.

Den pedagogiska idén syftar till att stimulera och utmana människor att reflektera över platsen/föremålet och dess tillhörande berättelser. Inom interpretationsområdet finns flera olika metoder och modeller att jobba efter. Genom personlig guidning, skyltar, audioguider med mera kan vi hjälpa våra besökare att uppleva och skapa en egen relation till platsen och dess historia.

Välkommen till en temadag där du får lära dig mer om interpretation och dess möjligheter. Du kommer också att få prova själv i en kreativ och rolig workshop!

Anmäl dig här.



Utställningar – tips och inspiration för att skapa utställningar!

Arrangör: Ödsmåls hembygdsförening, Bohusläns hembygdsförbund, Bohusläns museum och Studieförbundet Vuxenskolan
Datum: 15 maj
Tid: kl. 18.00-20.30
Plats: Ödsmåls hembygdsförening

Vad kan en utställning vara? Från idé till utställning - Att levandegöra en utställning – Inspiration, tips och idéer!

Exempel från föreningar som gjort utställningar. Har din förening frågor, utmaningar kring utställningsarbetet? Vi diskuterar gemensamt fram lösningar.

Medverkar gör utställningsansvarig och formgivare, Bohusläns museum.

Anmäl dig här.



Marknadsföring genom sociala medier

Arrangör: Innovatum Science Center
Datum: 7 maj
Tid: kl. 13-15.30
Kursen är digital

Sociala medier är ett viktigt verktyg för att nå ut och marknadsföra ert besöksmål och er verksamhet till en bred publik.

Digitaliseringen i samhället ökar och det ger stora möjligheter för att nå ut genom sociala medier. Med en aktiv Facebooksida kan ni få folk att prata om det ni gör och skapa och underhålla relationer med era besökare.

Under dagen går vi igenom från grunden vad Facebook är, hur vi kan använda det och varför det är ett bra sätt att nå ut till våra besökare.

Anmäl dig här.



Innan elektriciteten kom till byn – Inspirationsträff

Arrangör: Bohusläns hembygdsförbund, Bohusläns Museum, Kulturförvaltningen VGR och Studieförbundet Vuxenskola
Datum: 5 sep
Tid: kl. 18.00-20.15
Träffen är digital

Vi presenterar idéer för varandra och bollar tankar kring genomförande. Under kvällen får ni som förening idéer och inspiration till aktiviteter och får höra andra föreningar berätta om arrangemang de gjort kring detta tema. Har ni en idé som inte är färdig – ta med den till träffen så tittar vi på den tillsammans. Varmt välkomna!

Vi som leder träffen är Marika Russberg – Bohusläns hembygdsförbund/Bohusläns museum, Jessica Bergström – Kulturförvaltningen och Ebba Jacobsson, Studieförbundet Vuxenskolan.

Anmäl dig här.



Hembygden i landskapet

Arrangör: Kulturförvaltningen VGR
Datum: Individuellt upplägg

Vill din förening få tips om hur ni hittar kunskapen om hur landskapet kring just er plats har använts och förändrats över tid och vilka värden som finns där?

Vad betyder stenmurarna, träden och blommorna, vad har de för skydd och hur ska de skötas? Vill ni samarbeta med en skolklass i närheten och göra roliga aktiviteter för att diskutera framtidens landskap? Kulturförvaltningen kan bidra med vägledning, stöd och mallar.

För mer information, kontakta landskapsantikvarie Robin Eriksson, robin.eriksson@vgregion.se

Hembygden i landskapet är ursprungligen ett projekt från HembygdVäst.



Idéresan – gör idéer till verklighet (f.d. Kulturavet som besöksmål)

Arrangör: Prisma VGs Kulturturismgrupp
Datum: Individuellt upplägg med fyra digitala träffar
För föreningar som är medlemmar Sveriges hembygdsförbund

Vill din förening locka fler besökare? Vad har föreningen som kan intressera fler besökare? Vad gör ni idag som ni vill utveckla? Vill ni utveckla idéer till nya aktiviteter?

Studiematerialet Idéresan ger konkreta tips för hur idéer kan utvecklas och förverkligas och hur arbetet kan kännas roligt och meningsfullt.

Idéresans olika delar: Föreningens drivkrafter och förutsättningar; Målgrupper, platsens betydelse, testa idén; Planera, presentera och prissätta; Marknadsföring och genomförande.

För anmälan, kontakta marika.russberg@bohuslansmuseum.se



Genomgång av hemsida

Arrangör: Innovatum Science Center
Datum: Enligt överenskommelse

Att synas digitalt är nödvändigt för att nå potentiella besökare och nya medlemmar.

Vi gör en analys av er hemsida och sociala medier och kommer med förslag på förbättringar som är i enlighet med Turistrådet Västsveriges satsning Digital närvaro.

För anmälan, kontakta elin.sorensson@innovatum.se



Verksamhetsutveckling

Utveckla ditt föreningsarbete - Grunderna i föreningen

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Datum: 1 februari
Tid: kl. 18.00-20.30
Kursen är digital

Ett rikt och väl fungerande föreningsliv är en viktig del av vårt samhälle. Alla ideella föreningar har inte samma behov men föreningsarbetets grundläggande principer är gemensamma för alla.

I våra föreningsutbildningar får du möjlighet att både spetsa dina föreningskunskaper och samtidigt utbyta erfarenheter med engagerade medlemmar i andra föreningar.

Anmäl dig här.



Låt din berättelse gå till historien

Arrangör: Västergötlands museum
Datum: 15 mars
Tid: kl. 10-12
Kursen är digital

En träff om berättande. I fokus är berättelsens intrig, dess struktur, hur den planeras och presenteras för läsaren. Under tiden gör vi också nedslag i andra ämnen, så som ifrån vilket perspektiv vi möter berättelsen.

Patrik Erlandsson, redaktör på Västergötlands museum, har arbetat som lärare i kreativt skrivande vid Högskolan i Skövde och leder träffen.

Anmäl dig här.



Studiecirkel

Demokrati - En liten bok om en stor sak, av Sofia Näsström

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

Demokrati - En liten bok om en stor sak består av 10 korta kapitel och passar bra både att läsas enskilt eller som högläsning. Varje kapitel kan vara till grund för diskussion i samband med styrelsemöte eller medlemsträffar och den lämpar sig ypperligt som underlag för studiecirkel.

Sofia Näsström föreläste under våren 2021 i Prismas satsning demokrati.

Klicka här för att ladda ner studiehandledningen