Affärsbiträdet

A-blommor
A-blommor
A-blommor

Gun-Britt föddes år 1921 och växte upp i Skara. Familjen bodde först på Bangårdsgatan och flyttade år 1935 till Skaraborgsgatan 24. Familjen bestod av hennes far och mor samt två bröder. Fadern var bilreparatör och utförde många reparationer åt Polisen, men han saknade körkort. Bilarna som han reparerade körde han ofta, körkunskapen fanns men kortet saknades. När han fyllde 50 år fick han ett körkort av poliserna i Skara som var jättestort, de visste att han körde bilarna som reparerades men såg mellan fingrarna, syftet var gott - så var det på den tiden. Modern arbetade som sömmerska, hon satt hemma i bostaden och utförde sömnadsarbeten. Familjen bodde kvar på Skaraborgsgatan 24 fram till 1955.

Vid 16-17 års ålder började Gun-Britt i butiken American Bazar som låg på Marumsgatan i Skara, en butik som hade allt. Affärens lager fanns på gården och vinden.

Butiken öppnade kl. 08.00 för att möta kundernas behov, ofta var det bönder som kom till staden för att inhandla diverse varor och American Bazar hade det mesta med ett mycket brett sortiment för alla.  

När butiksbiträdena kom till butiken fick de börja med att elda i kaminen för att få upp värmen i butiken.

Att arbeta som butiksbiträde var något som Gun-Britt drömt om under sin uppväxt. Att få träffa och ge service till de kunder som besökte butiken var det som var roligast och att kunden sedan kunde lämna butiken nöjd och belåten var det optimala.

En gång kom en äldre man till butiken och frågade efter en "halvannan meter karuscha-band". Detta var den första kunden Gun-Britt skulle betjäna och hon hade aldrig hört talas om detta band. Hon tog fram alla typer av band som fanns i affären som hon tyckte stämde med mannens beskrivning, men inget föll väl ut.  Efter en stund hämtade Gun-Britt butikschefen och kunden förklarade vad han ville köpa. Inte heller chefen förstod vad detta var för band.  Efter en stund började mannen leta i sina byxor och fick fram ett par damtrosor och höll fram dem. Han pekade på resårbandet i midjan och sedan var problemet löst, mannen kunde göra sitt köp och komma hem med rätt band.

Åren gick och Gun-Britt kom att träffa sin kommande make, Olle Wedberg född i Hasslösa år 1919. År 1942 blev det bröllop mellan Olle och Gun-Britt och samma år föddes deras första barn, en dotter som fick namnet Britt. Familjen kom också att bo på Skaraborgsgatan 24 (i det gamla stationshuset som flyttats till denna adress när den nya stationen kom att byggas på Järnvägsgatan).

Olle arbetade med grönsaks- och blomsterodling i Hasslösa och hans far var trädgårdsmästare. Olle hade ett mycket stor intresse för sitt yrke. Det fanns aldrig ett ogräs i hans odlingar, han skötte dessa med stor omsorg. Senare kom han att utbilda sig till florist.

År 1948 föddes barn nummer två i familjen, sonen Leif. Då förskola inte fanns på den tiden anställdes ett hembiträde redan när första barnet var fött. Arbetsförmedlingen kontaktade familjen och erbjöd ett hembiträde.