Utbildningar
Utbildningserbjudande våren 2023
Alla kurser är kostnadsfria och vi tar gärna fram enskilda lösningar för föreningar om ni har speciella önskemål eller om hela föreningen vill gå en kurs. Kontakta elin.sorensson@innovatum.se
Besöksmålsutveckling
Värdskapsutbildning
Arrangör: Turistrådet Västsverige
Kursen är digital och görs individuellt
Turistrådet Västsverige har tagit fram en digital värdskapsutbildning som vänder sig till dig som arbetar inom besöksnäringen. Utbildningen har funnits sedan 2017, och syftet med den är att hjälpa alla som är verksamma inom besöksnäringen att med hjälp av fakta, filmer, övningar och självreflektion utveckla det egna värdskapet ytterligare. Det är mötet med människor som skapar bestående intryck och påverkar hur vi väljer att prata om platsen och verksamheten med andra, rekommendera, stanna längre och återvända. Just därför är det viktigt att du som möter besökarna och är verksamhetens ansikte utåt regelbundet reflekterar över ditt värdskap och kanske få nya insikter.
Kontakta elin.sorensson@innovatum.se för länk till utbildningen
Från guidning till upplevelse
Arrangör: Prisma VG
Datum: 21 februari, 7 mars, 21 mars, 4 april samt 18 april l kl.9.00-12.00
En kurs som ger dig verktyg att förmedla det unika med din plats och dess historia, för att ge dina besökare en meningsfull upplevelse som kommer att stanna kvar hos dem långt efter besöket.
Du kommer att lära dig hur du går från traditionell guidning till att skapa upplevelser tillsammans med deltagarna. Efter avslutad kurs kommer du ha en komplett plan för en guidning på just din plats, klar att användas under kommande säsong.
Kursen består av 4 digitala träffar á 2–4 timmar, samt uppgifter att utföra på egen hand mellan dessa träffar. Kursen avslutas med en fysisk träff där vi får öva på att guida varandra utifrån det vi lärt oss under kursen. Du behöver kunna delta i samtliga träffar.
KURSEN ÄR FULLBOKAD MEN ÅTERKOMMER TILL HÖSTEN!Certified Interpretive Writer - Lär dig skriva texter som är lättlästa och engagerande!
Arrangör: Prisma VG
Datum: 18-22 september 2023
Plats: Innovatum Science Center, Trollhättan
Hur kan natur- och kulturarvets innersta, bättre fångas i skrift? Denna 40-timmarskurs leder deltagarna in i ordets kraft. Du kommer att lära dig att släppa lös din kreativitet, när texter ska vara kortfattade, hur du ska locka, överraska och fängsla målgruppen.
Den här engagerande kursen är fullspäckad med inspirerande övningar och diskussioner. Här finns smarta knep och regler för att förvandla det ”tråkiga och torra” till tydliga, engagerande och informativa texter som verkligen får med sig människor. Du kanske aldrig ser på eller förhåller dig till skyltning och andra servicetexter på samma sätt igen.
Vi upplever: Nohabs smedja samt Kungajaktsmuseet (utflyktsdag)
Kursledare: Thorsten Ludwig från Interpret Europe
Språk: Kursen hålls på engelska
Vem: vi vänder oss i första hand till museisektorn och verksamma
i Västra Götaland. Om platserna inte fylls av oss kommer
inbjudan läggas ut internationellt genom Interpret Europe.
Pris: 7200 kr
Ingår; fika alla dagar, samt en gemensam lunch och middag på utflyktsdagen
(deltagare står själva för övrig mat, resa och boende)
Kultur för alla
Arrangör: Förvaltningen för kulturutveckling
Datum: 6 mars Kl. 18:00-20:00
Kursen är digital
Alla har rätt att gå på museum, ta del av utställningar och kulturaktiviteter. För att det ska vara möjligt för alla att delta behöver miljöer, information och verksamhet vara tillgängliga. Men hur gör man? Hur kan vi förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning?
Kursen leds av Ninni Eriksson, tillgänglighetskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling
Katrinefors, kugghjul och kanoner - skapa en aktivitet till Museiresan
Arrangör: NAV och Studieförbundet Vuxenskolan
Datum: 9 mars kl 18.30-20.00
Kursen är digital
Välkommen till digital utbildning där ni som deltagare i Museiresan får inspiration till att ta fram en barn- och familjeaktivitet.
Vi tittar på aktiviteter som väcker nyfikenhet, fångar intresse och skapar dialog kring föremål, ämnen och platser.
Kompetensen kring just ert ämne och besöksmål har ni och här presenteras enkla och tillgängliga metoder för att
skapa aktiviteter med utgångspunkt i våra fem sinnen, språk och tjusningen i att packa upp något ur en låda!
En utbildning framtagen för Museiresan och är obligatorisk för nya deltagare men riktar sig till alla som vill ha inspiration till sina familjeaktiviteter.
Kursen är digital och sker i Teams. Länk till mötesrummet skickas ut till samtliga deltagare ett par dagar innan kursstart.
Anmäl dig senast 3 mars.
Kursledare är Ebba Jacobsson från Studieförbundet Vuxenskolan.
Marknadsföring genom sociala medier
Arrangör: Prisma VG
Datum: 16 mars kl. 10-15
Kursen är digital
Sociala medier är ett viktigt verktyg för att nå ut och marknadsföra ert besöksmål till en bred publik.
Sociala medier är ett viktigt verktyg för att nå ut och marknadsföra er verksamhet till en bred publik. Den historia, samlingar och berättelser som finns om er verksamhet är mycket värdefull. Sociala medier är väldigt användbart för att tillgängliggöra den här informationen.
Digitaliseringen i samhället ökar och det ger stora möjligheter för att nå ut med våra berättelser till en bred publik genom sociala medier. Med en aktiv Facebooksida för ert besöksmål kan ni få folk att prata om det ni gör och skapa och underhålla relationer med era besökare.
Under dagen går vi igenom från grunden vad Facebook är, hur vi kan använda det och varför det är ett bra sätt att nå ut till våra besökare. Vi bygger upp er sida med text och bilder, skapar inlägg, event och skapar en annons.
Anmäl dig här senast 14 februari.
Prismas mobilguide
Arrangör: Prisma VG
Datum: 24 mars kl.14, 24 maj kl.10
Kursen är digital
Vi presenterar mobilguiden och visar hur du kan använda den på just ditt besöksmål. Vi samtalar om de olika besöksmålens möjligheter och ger tips och idéer för att kunna skapa en egen guide.
Anmäl dig till den 24 mars här.
Anmäl dig till den 24 maj här.
Mobila utställningsprodukter
Arrangör: NAV och Innovatum Science Center i samarbete med Venga Vamos
Plats: Innovatum Science Center, Trollhättan
Datum: 20 april kl 9-12
Vi människor upplever saker med våra sinnen och ett besök på ett museum engagerar oftast flera av våra sinnen. Men den känslan kan vara svår att förmedla när man marknadsför sitt besöksmål utanför museets eller fartygets väggar, till exempel på en mässa eller ett evenemang, såsom Arbetslivsmuseernas dag eller Kulturhamnsfestivalen.
Nu har ni möjlighet att delta i en workshop där ni kan få inspiration för att hitta mobila och flexibla aktiviteter och utställningsprodukter som gör att människor kan få en upplevelse och en känsla av er verksamhet redan innan de kommer dit. Ni får också chans att lära er mer om hur man inreder sin monter, hur man riktar sig till olika målgrupper och vad som är bra att tänka på när man ska marknadsföra sig på andra platser.
Att kunna visa upp sin verksamhet på publika aktiviteter på ett bra och kreativt sätt, leder till mer uppmärksamhet och också fler besökare och förhoppningsvis även fler medlemmar.
Dagen kommer innehålla inspiration och workshop där ni får möjlighet att utveckla idéer och förslag utifrån en egen verksamhet.
Kulturarvet som besöksmål
Utifrån Sveriges hembygdsförbunds satsning Kulturarvet som besöksmål arbetar vi för att, i workshopform, ta fram nya aktiviteter för besökare till er förening, anpassade till er verksamhet och verklighet. Vi utgår från det föreningen redan gör och hjälper er att utveckla detta och att hitta fler kanaler för marknadsföring. Under fyra tillfällen under våren träffas vi digitalt och pratar om bland annat idéutveckling, målgruppsanpassning, prissättning, marknadsföring och presentation av aktiviteter. Målet är att ni skall ha en aktivitet som ni kan genomföra under sommarsäsongen 2023.
Kursen ges under våren 2023.
Läs mer här och anmäl intresse till marika.russberg@bohuslansmuseum.se
Verksamhetsutveckling
Utveckla ditt föreningsarbete
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Kurserna är digitala
Grunderna i föreningen 30 mars kl 18.00-20.30
Vårda din förening 13 april kl 18.00-20.30
Grunderna i föreningen 19 okt kl 18.00-20.30
Valberedning 23 november kl 18.00-20.30
Alla ideella föreningar har inte samma behov, men föreningsarbetets grundläggande principer är gemensamma för alla. Vi erbjuder utbildningar där du får möjlighet att både spetsa dina föreningskunskaper och samtidigt utbyta erfarenheter med engagerade medlemmar i andra föreningar. Syftet är att du ska kunna utvecklas och inspireras i din roll samt dra nytta av andras erfarenheter och hitta synergier med andra föreningar. Ett rikt och väl fungerande föreningsliv är en viktig del av vårt samhälle och genom att arbeta tillsammans blir vi starkare!
Anmäl dig till Utveckla ditt föreningsarbete- Grunderna i föreningen 30 mars
Anmäl dig till Utveckla ditt föreningsarbete- Vårda din förening 13 april
Anmäl dig till Utveckla ditt föreningsarbete- Grunderna i föreningen 19 oktober
Anmäl dig till Utveckla ditt föreningsarbete- Valberedning 23 november
Studiecirkel
Demokrati - En liten bok om en stor sak, av Sofia Näsström
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Demokrati - En liten bok om en stor sak består av 10 korta kapitel och passar bra både att läsas enskilt eller som högläsning. Varje kapitel kan vara till grund för diskussion i samband med styrelsemöte eller medlemsträffar och den lämpar sig ypperligt som underlag för studiecirkel.
Sofia Näsström föreläste under våren 2021 i Prismas satsning demokrati.
Klicka här för att ladda ner studiehandledningen