Prisma Västra Götaland

Utbildningar

Utbildningserbjudande Prisma Hösten 2021 

Besöksmålsutveckling 

Värdskapsutbildning

Arrangör: Turistrådet Västsverige
Kursen är digital och görs individuellt

Turistrådet Västsverige har tagit fram en digital värdskapsutbildning som vänder sig till dig som arbetar inom besöksnäringen. Utbildningen har funnits sedan 2017, och syftet med den är att hjälpa alla som är verksamma inom besöksnäringen att med hjälp av fakta, filmer, övningar och självreflektion utveckla det egna värdskapet ytterligare. Det är mötet med människor som skapar bestående intryck och påverkar hur vi väljer att prata om platsen med andra, rekommendera, stanna längre och återvända. Just därför är det viktigt att du som möter besökarna och är verksamhetens ansikte utåt regelbundet reflekterar över ditt värdskap och kanske få nya insikter.

Anmäl dig här.

 

Från guidning till upplevelse

Arrangör: PrismaVG
Datum: 9 september, 16 september, 30 september och 14 oktober + avslutning som bestäms under kursens gång

De fyra första kurstillfällena är digitala. Plats för tillfälle nr 5 bestäms av gruppen.

En kurs som ger dig verktyg att förmedla det unika med din plats och dess historia, för att ge dina besökare en meningsfull upplevelse som kommer att stanna kvar hos dem långt efter besöket.

Du kommer att lära dig hur du går från traditionell guidning till att skapa upplevelser tillsammans med deltagarna. Efter avslutad kurs kommer du ha en komplett plan för en guidning på just din plats, klar att användas under kommande säsong.

Kursen består av 4 digitala träffar á 2–4 timmar, samt uppgifter att utföra på egen hand mellan dessa träffar. Kursen av slutas med en fysisk träff där vi får öva på att guida varandra utifrån det vi lärt oss under kursen.

Anmäl dig här.

 

Prismas mobilguide

Arrangör: Prisma Västra Götaland
Datum: 16 september kl. 10-11, 19 oktober kl. 14-15
Kursen är digital 

Inom PrismaVG har vi utvecklat en digital guide som ni kan använda er av för att visa upp ert besöksmål utanför ordinarie öppettider eller för att presentera stora områden för besökaren.

Vi presenterar mobilguiden och visar hur du kan använda den på just ditt besöksmål. Vi samtalar om de olika besöksmålens möjligheter och ger tips och idéer för att kunna skapa en egen guide.

Om ni vill utveckla en mobilguide kommer ni få support för detta.

Anmäl dig här.

 

Marknadsföring genom sociala medier

Arrangör: Prisma VG
Datum: 28 september kl. 10-12, 26 november kl. 13-15
Kursen är digital

Sociala medier är ett viktigt verktyg för att nå ut och marknadsföra ert besöksmål till en bred publik. 

Digitaliseringen i samhället ökar och det ger stora möjligheter för att nå ut med våra berättelser till en bred publik genom sociala medier. Med en aktiv Facebooksida för ert besöksmål kan ni få folk att prata om det ni gör och skapa och underhålla relationer med era besökare.

Under dagen går vi igenom från grunden vad Facebook är, hur vi kan använda det och varför det är ett bra sätt att nå ut till våra besökare. Vi bygger upp er sida med text och bilder, skapar inlägg, event och skapar en annons.

Anmäl dig här.

 

Marknadsföring genom sociala medier

Arrangör: Prisma VG
Datum: 2 november kl. 9-14
Plats: Innovatum Science Center, Trollhättan

Sociala medier är ett viktigt verktyg för att nå ut och marknadsföra ert besöksmål till en bred publik. 

Digitaliseringen i samhället ökar och det ger stora möjligheter för att nå ut med våra berättelser, evenemang och upplevelser till en bred publik genom sociala medier. Med en aktiv Facebooksida för ert besöksmål kan ni få folk att prata om det ni gör och skapa och underhålla relationer med era besökare.

Under dagen går vi igenom från grunden vad Facebook är, hur vi kan använda det och varför det är ett bra sätt att nå ut till våra besökare.

Medtag egen dator.

Anmäl dig här.

 

Utveckla en aktivitet för barnfamiljer

Arrangör: Vuxenskolan
Datum: 28 oktober kl. 14-16
Kursen är digital

En utbildning framtagen för Museiresan där vi inspirerar till att använda alla sinnen och utforska den befintliga verksamheten för att utveckla en aktivitet som lockar barnfamiljer.

Efter en digital täff får besöksmålen individuell handledning för att kunna verkställa sina idéer.

Anmäl dig här.

 

Så presenterar ni ert besöksmål

Arrangör: PrismaVG
Datum: 10 december kl. 10-15
Plats: Göteborg

En övningsdag där ni får möjlighet att lära er att presentera ert besöksmål till olika målgrupper, till exempel turistinformationen, lokalmedia och hotell, eller till er hemsida. Under dagen kommer vi att praktiskt öva tillsammans, på hur du enkelt och kärnfullt hittar det unika och det som tydligt presenterar er plats – så besökare vill komma till just er.

Målet med dagen är att ni ska få hjälp med att ta fram en kort presentation som ni kan använda er av för att på ett professionellt sätt kunna presentera er verksamhet till turismaktörer i er närhet.

Anmäl dig här.

 

Unga värdar

Arrangör: PrismaVG, Qvarnstensgruvan
Datum: 7 december
Plats: NAVs kansli, Skara

Hur använder vi oss av ungdomar i vår publika verksamhet? I kommunens regi kan det finnas möjlighet till att engagera och säsongsanställda ungdomar. 

Tillsammans diskuterar vi hur ni, med hjälp av en paketerad produkt för en specifik målgrupp, kan använda sig av unga värdar i närområdet.

Anmäl dig här.

 

Fotografera och filma med mobilen

Arrangör: Prisma VG, Studio 1582
Datum:21 oktober
Plats: NAVs kansli, Skara

Under dagen får ni lära er hur ni på ett enkelt sätt kan använda er av mobilen för att fotografera och filma ert besöksmål. Vi går igenom alla funktioner på kameran och lär oss att redigera bilder och filmsnuttar. Vi avslutar med en praktisk del där vi fotograferar och tränar på att redigera bilderna. 

Anmäl dig här.

Verksamhetsutveckling

Digitalt berättande på Prismavg.se

Arrangör: PrismaVG
Datum: 1 oktober kl. 10-11, 23 november kl. 13-14
Kursen är digital

Prismavg.se är en samlingsplats för berättelser om industrisamhället och dess utveckling. Vi visar hemsidan och pratar om vad ni kan bidra med i form av berättelser från ert besöksmål och visar konkreta tips. Prismavg.se är en marknadsföringskanal men även ett verktyg ni kan använda er av i er verksamhet. 

Vi hjälper er att komma igång med en berättelse och publicera den på prismavg.se.

Anmäl dig här.

 

Gör en enkel hemsida i WordPress

Arrangör: Prisma VG, Studio 1582
Datum: 11 oktober, 15 december
Plats: Innovatum Science Center, Trollhättan

Vid två tillfällen går vi igenom hur ni gör er egen hemsida i WordPress. Vi går igenom allt från grunden och du får lära dig de viktigaste verktygen för att skapa och hantera din hemsida. Vi kommer under kursens gång att arbeta praktiskt och målet är att ni vid kursens slut ska ha en egen hemsida som ni själva kan sköta.  

Kursen är i två heldagar med hemuppgift.

Anmäl dig här.

 

Medlemsvård och medlemsrekrytering

Arrangör: PrismaVG, Dalénmuseet
Datum: 13 oktober
Plats: Dalénmuseet

En workshop i hur man rekryterar, engagerar och behåller medlemmar, med fokus på att utveckla sin verksamhet att bli tilltalande. Om medlemmar känner att föreningen tillför någonting är chansen att de stannar kvar större, varpå verksamheten måste ses över innan medlemmarna rekryteras.

Vi utgår från er verksamhet för att ta fram en konkret handlingsplan för fortsatt arbete.

Anmäl dig här.

 

Studiecirkel

Demokrati - En liten bok om en stor sak, av Sofia Näsström

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

Demokrati - En liten bok om en stor sak består av 10 korta kapitel och passar bra både att läsas enskilt eller som högläsning. Varje kapitel kan vara till grund för diskussion i samband med styrelsemöte eller medlemsträffar och den lämpar sig ypperligt som underlag för studiecirkel.

Sofia Näsström föreläste under våren 2021 i Prismas satsning demokrati.

Klicka här för att ladda ner studiehandledningen