Uppfinningen som (nästan) skrev internationell bågskyttehistoria

Inom bågskytte fanns det ingen tidsbegränsning då man sköt på tavla. Man sköt 12 serier med tre pilar i vardera serien på 90, 70, 50 och 30 meter för herrar. För damerna gällde 70, 60, 50 och 30 meter. Totalt blev det 144 pilar. Då ingen tidsbegränsning fanns så kunde en tävling dra ut bra länge på tiden. Detta kunde vara frustrerande för de skyttar som var snabba och som fick stå och vänta. I Västsverige var det särskilt en dam från Göteborg som kunde stå länge och vänta på rätt vind.

Axel Ljungs klocka för bågskytte

Axel Ljung med en av klockorna han tillverkat. Foto: Åke Lindblom

Axel Ljungs klocka för bågskytte

Bågskyttetävling i Mellerud med klocka. Foto: Åke Lindblom

I början av 1960-talet så infördes en tidsbegränsning på 150 sekunder (2 ½ minut) för en serie på tre pilar. En ljudsignal blåstes när skyttarna fick börja och när de skulle avsluta. När trettio sekunder återstod så höjde en funktionär en röd flagga. Den röda flaggan blev på sätt och vis ett stressmoment då skyttarna inte alltid hade koll på när flaggan lyftes och de blev osäkra på hur många sekunder de hade på sig.Axel Ljung, ordförande i Melleruds Bågskytteklubb, som är tekniskt intresserad konstruerade då en klocka som gjorde 150 sekunder på ett varv.

Axel arbetade vid den här tiden på Hellbergs dörrfabrik i Mellerud och fick där en motor från ett luftreningsaggregat till skyddsrum och från Vänersborgs lasarett en skrotad Syster Marias Bröstpump. Med de här delarna som grund satte Axel ihop en klocka som kom att fungera bra vid de lokala tävlingarna i Mellerud. Mellerud hade vid den här tiden Sveriges bredaste bågskyttebana och för att alla skyttarna skulle se tavlan så gjorde Axel två stycken. De kom att godkännas av Svenska Bågskytteförbundet och till SM-tävlingarna 1970 på Axevalla Hed så lånade föreningen ut klockorna dit. Svenska Bågskytteförbundet lämnade efter detta in ett förslag till Internationella Bågskytteförbundet i Lausanne att sådana klockor skulle användas vid VM-tävlingar vilket också godkändes. Så långt allt väl men så kom förbundet på att det kommer ju ett OS också och ett förslag lämnades in att klockor även skulle användas under dessa tävlingar. Av någon anledning så gick inte förslaget igenom utan vid Internationella Bågskytteförbundets kongress i Grenoble 1973 beslutades det att inga klockor fick användas vid större tävlingar t ex VM och OS.

Så nära var det att Axel Ljung och Melleruds Bågskytteklubb skrev internationell bågskyttehistoria! 

Vad hände sedan?
1980 gick OS i Moskva och Axel sitter framför sin TV och ska följa bågskyttetävlingarna och vad får han se då? Jo nu används klockor men med digitala siffror istället för urtavla. Så ser ni en bågskyttetävling och ser tidsklockor så kan ni ju skänka Axel och Melleruds Bågskytteklubb en tanke.

Tavlorna då?
Björn Bengtsson i Stockholm som tillverkade bågar höll vid den här tiden på att starta ett bågskyttemuseum och visade intresse för att få en av tavlorna dit. Tyvärr så las Melleruds Bågskytteklubb ner och tavlorna föll i glömska och är nu troligen försvunna för gott.

  

Källor: Intervju med Axel Ljung hösten 2020
Bågskytten nr 5 1971, sid. 5
Bågskytten nr 11 1973 sid. 13