Miljoner tillverkade pennor

Ballograf, Göteborg
Ballograf, Göteborg

Den första stora framgången för Ballograf blev Copy-pennan i olika versioner. Verksamheten växte snabbt och en fabrik startades i Krokslätt. 1949 hade Ballograf tillverkat och sålt 500 000 pennor i Sverige. 1950 var dagsproduktionen uppe i 12 000 pennor. 1952 har Ballograf tillverkat 15 miljoner pennor. 1955 ligger årsproduktionen på sex miljoner. 1960 har årsproduktionen stigit till
20 miljoner pennor och patroner. 65 procent av pennorna gick på export.

 

Under 1950-talet blev Viktor Reich, även han från Wien, vd för bolaget och drivande i att genomföra reklamkampanjer för att etablera varumärket. En rad modeller lanseras: Permo Garant, Stratopen och Dynasty var några av dem. En annan viktig del blev lanseringen av arkivsäkert bläck, så kallat Svenskt Arkiv. Det etablerade kulspetspennan som en fullvärdig kvalitetspenna och Ballograf som leverantör till myndigheter.

 

Ballograf lanserade, som första tillverkare i Europa, tryckkulpennan som gör att skyddshättan blir överflödig. Ballograf var även först i Europa med att ha en spets med wolframkula, långskrivande patron och jättepatron av vätskepropptyp. Wolframkulans stora fördel är att den ger mjuk och jämn skrift. Den starka positionen i Norden gjorde att den franska storkoncernen Bic köpte Ballograf 1959.