Bilminnen från Tångamässan 2016

Tankar om bilen, bilismen och bilkörande

I samband med att hembygdsrörelsen firade 100 år på Tångamässan i Vårgårda den 17-18 september 2016 ställde Prisma Västra Götaland fram en Saab 900 Turbo Cabriolet lånad av Saab Car Museum i Trollhättan. Besökarna bjöds in att slå sig ner i framsätet och spela in en berättelse om ett bilminne, eller vad bilismen och bilkörandet innebär eller inneburit för dem. 

Här är några av berättelserna från mässan. Spannet är stort, då bilägande, favoritbilar, bilaffärer, farttester och mycket mer behandlas. För att se videoklippen i fullskärm - klicka på den lilla ikonen till höger i respektive videoruta.

 

 

Anders Nilsson berättar om hur han under en tid på 1980-talet körde en Volkswagen "Bubbla". En dag får han låna en arbetskamrats Saab 900 Turbo. En bil med lite andra köregenskaper ska det visa sig.

 

Erna och Gösta Hermansson berättar om transporter under förkrigstiden. De ger också en intressant berättelse och analys kring kommunikationers (och kommunikationstänkets) förändringar sedan tiden runt andra världskriget jämfört med idag.

 

Ann-Katrin berättar om sin absoluta favoritbil - sin röda Saab med turbo.

 

Lennart Björkqvist berättar om en tid då alla inte ägde bil.

 

Leif Brunnegård berättar vad som kan hända då man testar hur fort bilen kan gå.

 

Olle Ekman berättar om en tidig Plymouth, en äventyrlig resa i italienska bergstrakter strax efter andra världskriget och om en kvinnlig taxichaufför med eget säkerhetstänk.

 

Birgit Karlsson berättar om en bil med ett rejält bagageutrymme som skänkt glädje.

 

Kent som tidigare arbetat på Saab med till exempel Saab 900 och Saab 9000, minns sin arbetstid där med glädje.

 

Sten-Åke Lyngstam älskar bilar, men har under sina tidiga år som sommarjobbare på bensinstation blivit konfunderad över Citroen och en tvåtaktsbils oljeblandningsstatus.

 

En berättelse från en riktig Saab-familj, där endast ett fabrikat fanns.

 

Bernt Sehlberg berättar om tidiga utmärkta bilaffärer och intressanta bilval.

 

Irene Svensson berättar om vad bilen betyder för henne.