Författaren och bakgrunden till berättelsen

Bryggaren Johannes Andersson och Skaras Stads Missionsförening

Allan Ahlman slottsarkitekt och författare till berättelsen "Bryggaren Johannes Andersson och Skara Stads Missionsförening" från 2022

Allan Ahlman är medlem i Skara Gille, han är en av föreningens guider som håller i Skaras stadsvandringar under sommarmånaderna. Skara med mer än sin 1000-åriga historia har mycket att berätta. 

Med sin långa erfarenheten från arkitektyrket gör Allan målande beskrivningar av stadens fastigheter, byggnadstekniker och människor med anknytningar till orten. 

I samband med Equmeniakyrkans 150-årsjubileum ombads Allan Ahlman att agera Johannes Andersson vid en festmåltid. När han började läsa på lite om mannen som var en av grundarna till missionsföreningen blev han så intresserad av mannen och vad som drev honom att han inte kunde låta bli att fördjupa sig något lite mer i hans livsöde och livsverk. Resultatet är denna lilla skrift.

I skriften som du hittar när du klickar här koncentrerar sig på tiden före bildandet och de allra första åren därefter. Hur såg det ut i Skara, hur var stämningen, vad ledde fram till bildandet av föreningen?

Vem var egentligen Johannes Andersson och hur gestaltade hans och familjens liv i ett Skara för 150 år sedan?