Friluftsliv i trikå

camping och friluftsliv

 

De vida, gärna marinblå byxorna med sidknäppning för damer fanns i många olika utförande – både i vävt tyg och i ylletrikå. En stickad kortärmad tröja eller en sportblus passade att bära till med en stickad olle eller vindtygsjacka för värme.

Ett företag som tillverkade många olika fritidsbetonade plagg var Sveriges Förenade Trikåfabriker (senare Eiser), med huvudkontor i Borås. Därifrån kommer exempelvis de ”campingbyxor” för damer i ylletrikå med sydda pressveck, som visas på bilden till vänster. Även den stickade koftan med dragkedja kommer från Sveriges Förenade Trikåfabriker/Eiser (etiketten är stämplad med årtalet 1939). Samma uppsättning kläder fanns för herrarna även om just ylletrikåbyxorna verkar ha varit en särskild artikel för damer.

 

camping och friluftsliv
camping och friluftsliv

Bilden till höger visar campingkostymer från Oscar Ahréns postorderkatalog 1941. Märk väl förekomsten av klockfickor för den som inte ville nöja sig med armbandsur i skogen!

Med avslappnade sportskjortor i trikå kunde slipsen lämnas hemma, som bilden under illustrerar (från Oscar Ahréns postorderkatalog, 1939).