Davids uppväxt och familjeliv

David Bergman en man med många järn i elden

Kinnekulleresa från 1910. Fem av syskonen Bergman finns med och David längst bak. Bilden kom att bli omslagsbild på "Svenska frimärken 1980". David var då brevbärare, tänk om han vetat om detta. 

David Bergman föddes i Skara 1881 Skara och växte upp på tomt 24 i hörnet av Östra Kungshusgatan - Gamla vägen. Gamla vägen bytte senare namn och adressen blev då Skaraborgsgatan 21. Familjen bestod av pappa Janne som var skomakare, Mamma Charlotta och sju barn. 

Karakteristiskt för David var ju också hans "Bismarck-mustasch". Orsaken till denna har berättats. I Davids ungdom så hade ungdomarna som sport att rulla nerför grangrenarna i Glasbackaskogen, det gällde att komma ner först. David tappade taget och dråsade ner fortare än vanligt och överläppen spräcktes och läkte illa, därav mustascherna. 

År 1914 gifte sig David med Ruth Olsson från Korsberga. Paret bosatte sig på tomten intill Davids föräldrar i huset med adress Östra Kungshusgatan 11. I familjen föddes två söner, Gunnar som fick smeknamnet "töseskrua", för sina lockars skull några år senare föddes Mats. Båda sönerna kom att få varsin son, Staffan och Stellan.

Semestrarna tillbringades gärna i Mofalla vid Mullsjön. Mofalla station på Hjo-Stenstorps järnväg ligger bara några kilometer från Styrshults station där Ruth växte upp, henne pappa Johannes var banmästare där. Vid denna tid kunde man köpa s.k. gångbiljetter för att gå på banvallen. I Mofalla fiskade David på Mullsjön och hemma i Skara odlade han och Ruth i kolonilotten.

David Bergman en man med många järn i elden

Med arbetsplatsen i samma fastighet som bostaden var det inte långt till arbetet. Det blev nog åtskilliga timmar utöver den ordinarie arbetstiden som tillbringades i brandstationen

När den nya brandstationen stod klar 1932 på Marumsgatan 18 flyttade familjen Bergman dit. På övervåningen fanns flera tjänstebostäder för brandkårens anställda. På denna adress bodde familjen i 21 år. 

Hur fick David tiden att räcka? Som så ofta var förmodligen en kvinnas insats, "bakom kulisserna" en förutsättning för mannens framgång. Ruth hade svar på den frågan: " Han var ju aldrig hemma!"

Sina sista år bodde David och Ruth på Malmgatan 17 där de hyrde övervåningen och bodde där resten av sina liv.