Registrering av bilar

De första bilarna i Dalsland

De första bilarna kom till Sverige i slutet av 1800-talet och i häftet Hvems är automobilen? utgiven av Ny Tidning för Idrott den 1 oktober 1905. I den finns det 154 bilar från Stockholm och i övriga landet 58 bilar. Sammanställningen är troligen inte komplett utan det kan finnas fler, särskilt ute i landet.
Från Dalsland finns två bilar upptagna det är Rålin i Åmål och Halling i Upperud/Håverud som bägge hade varsin Oldsmobile [Curved Dash].

De första bilarna i Dalsland

1907 började så registrering av alla bilar där alla bilar i Älvsborgs län fick ett P först och sedan ett nummer. Ägarbyten registrerades inte och i längden blev detta ohållbart. Så 1916 började det föras registrering på ett mer konstruktivt sätt i egen bunden bok och omkring 1924 när begagnatmarknaden började ta fart så gick man över till ringpärm. Det gick till så att om en bil skrotades, ställdes av eller såldes utanför länet så revs papperet ut och ett nytt sattes in så att en annan bil kunde få det numret. Som tur är så är de urrivna bladen sparade.