Grundarens historia

Erik Jonssons Gelbgjuteri AB

Gamle guldsmén, så kallades guldsmeden Erik. Han föddes 1879, son till gördelmakare Carl Jonsson (1833-1909) och hans hustru Lovisa. Carl startade ett gördelmakeri på Skolgatan 1862. Detta flyttade han ut till gamla Härlundavägen, bortom Hellstenitorp.
Erik kom tidigt att lära hos sin far, där han arbetet handlade om att förse regementena i Axvall med utrustning till uniformer och seldon i metall.

År 1903 blev Gördelmakeriet ett Gelbgjuteri med start på Härlundavägen och sedan flyttades det till Filipsdalsgatan 13. På tomten bakom Gelbgjuteriet byggdes även ett boningshus, där familjen Jonsson bodde. 

Erik fick nu ansvaret för tillverkningen av alltifrån mässingskranar till kyrkliga föremål i form av ljuskronor och ljusstakar i malm. Efter tio år kom intresset mer att handla om ädla metaller.

Erik Jonsson Ciselör och Guldsmedsaffär

År 1913 startade Erik en en silversmedja i en liten lokal i anslutning till gelbgjuteriet. Samtidigt som han ansvarade för gelbgjuteriets arbete var han också sysselsatt i sin lilla verkstad med guld- och silverarbeten. Han blev flitigt anlitad av skaraborna och övertalades att starta en guldsmedsaffär i staden. Detta skedde 1923 på Marumsgatan 4. Inför starten av guldsmedsaffären sattes en skylt upp där han välkomnade sina nya kunder.