Det var travtävling på Vassbotten

Trav på isen
Travtävlingar - ett folknöje i Sverige!

I Sverige - från norr till söder - hålls travtävlingar på så många som 33 banor. Man säger att det är travtävlingar varje dag på året utom julafton! 

Sverige är en av de tre stora travnationerna i världen - vid sidan av Frankrike och USA.

Travsporten har förekommit i Sverige sedan 1800-talet, då de första organiserade travtävlingarna hölls. Den kända travbanan Jägersro i Malmö som invigdes 1907, var den första travbanan i landet. I Sverige var det till en början mest kallblodsraser som kördes i tävlingar, som nordsvenska hästar. 

Travtävlingar var på 1930-, 40- och 50-talen också ett folknöje utanför de stora arenorna! Travtävlingar kunde köras på de vinterfrusna sjöarna och så var det på Vänerns is och på många sjöar i Dalsland. Här visas en bildsamling från Vassbotten, Vänersborg - det var travtävling på Vänerns is vid Vassbotten med stor publik! Ett riktigt folknöje i vintertid!

Fotograf Victor Tornberg var pappershandlare i Vänersborg och fotograferade under 1930- och 1940-talen många händelser och människor i Vänersborg. Han har i flera bildsviter porträtterat några av vinterns härliga nöjen i Vänersborg - att besöka travtävlingar som hölls på isen vid Vassbotten eller att åka skridskor på Vänerns frusna vatten.

Källa: Vänersborgs museum