Jakten Polstjernan - 100 år

Polstjernan vid bryggan
Polstjernan i Nordströmmarna

1919 beställde Johan Ödman e lida jakt hos Julius i Kihln i Kongsviga. Båten 27-28 fot skulle användas till att transportera fisk till Marstrand.

Några år senare 1926 bestämde sig familjen att sätta in en motor. Motormontaget skedde i Marstrand, valet av motor blev en Avance.

Under många år använde Johans son John den för fiske innanför Orust, hemmahamn var Restenäs och båten hade beteckningen UA33. Uddevalla, Lyckorna, Stillingsön och Stenungsund var naturliga avyttringsplatser för fisken och båten var ett populärt inslag i samhällena, speciellt då John hade tre döttrar som fick hjälpa till med fisket. Maria, Johns dotter, har berättat att mellan 1939-1952 var hon den som var maskinist och stod vid rodret när pappa fiskade.

1950 var det dags för motorbyte, detta skedde i Skärhamn och valet föll på en Seffle tändkula. John var själv mycket händig och vårdade båten noggrant, men anlitade ”Kalle på varvet ” ägare av Lyckorna Båtvarv, när båten skulle upp på slip vår och höst. 1972 såldes båten, hade ett par ägare, fungerade som fritidsbåt, tillbringade några år inomhus men i slutet på 1900-talet bytte Polstjernan ägare och vatten till insjöfiskehamnen Spiken i Vänern.

Men båten längtade hem och 2007 bestämde sig Kulturföreningen Gösta Johanssons varv att köpa båten. Omfattade reparationer av medlemmar, Henåns båtbyggarskola och Motorhistoriska klubben i Göteborg har utförts och föreningens förhoppning är att båten är väl rustad för kommande strapatser. 2018 gjorde Polstjernan 99 år sitt första besök i Göteborg på båtmässan. Maria, en av döttrarna, som besökte oss på båtmässan uttryckte:

”Så mö lack har båten aldrig haft”

Jakten Polstjernan i Kungsviken
Polstjernan i Kungsviken