Frisyrer från olika tidsepoker

Lite hårvårdshistoria från 1923 i Skara
Lite hårvårdshistoria från 1923 i Skara
Lite hårvårdshistoria från 1923 i Skara
Lite hårvårdshistoria från 1923 i Skara
Lite hårvårdshistoria från 1923 i Skara

1910–1940-talen
En bred trend av kortklippt hår sprider sig för första gången bland kvinnorna under 1920-talet. Trots ett stort motstånd ökade de kortklippta damfrisyrerna snabbt i popularitet. Under 1930–1940-talet slår permanenten igenom
Även männens hårmode är kortklippt med sidobena och vattenkammat. Under 1940-talet börjar dock luggarna att få en bakåtkammad vågform. För ansiktsbehåringen gäller slätrakat.

När det ärmlösa klänningsmodet slog igenom upmärksammades hårväxen under armarna. Den första rakhyveln specifikt för kvinnor tillverkades 1914-15. Med nylonstrumpans populariet under 1940-talet hamnade benens hår i fokus och marknaden erbjöd ett utökat sortiment med hårborttagningsprodukter för kvinnor. 

1950-talet
Tonåringarna får ett eget mode i både kläder och frisyrer. Tonårstjejerna väjer att sätta upp sitt hår i hästsvans. Tonårskillarna utrustar sig med Brylcreem och stålkam för att få den rätta volymen på luggen.

1960-talet
Brylcreemen tvättas ur och de unga männen låter håret växa inspirerade av popgruppen The Beatles. Alltmedan de unga kvinnorna väljer att tupera och spreja håret hårt med den nu så populära hårsprejen. På kroppen ska nu håret vid bikinilinjen ansas.

1970-talet
Frisyrerna varierar som aldrig förr. Unisextrend, både män och kvinnor permanentar sig krusigt eller i afrofrisyr. Inom protestgrupper uppmuntras naturlighet och allt hår tillåts växa fritt. Hår på bröstet ses som ett tydligt tecken på manlighet.

1980-talet
Färg och volym används flitigt för att uttrycka den egna personligheten. Blondering eller färg, permanent och slingor. I många badrumsskåp återfinns krustång, frisyrgele och hårmousse. Mannens kroppshår börjar tyglas, ett hårfritt mansbröst träder fram som ideal.

1990–2010-talen
Extensions och toningar gör det möjligt att ändra frisyren drastiskt från dag till dag. Lockigt, rakt eller rakat. Plattången används flitigt samtidigt som miljömedvetenheten ökat vid val av färgningsprodukter och styling. En hårfri kropp både för kvinnor och män ses som ideal.

Källa: www.nordiskamuseet.se/utstallningar/har