Ett framgångsrikt familjeföretag

Herman Carlson Levin

Göteborgsgitarrer med världsrykte tillverkades av firma Herman Carlson Levin på Kvillegatan i stadsdelen Brämaregården på Hisingen i 35 år men firman hade startat i Göteborg redan 1900. I början av 1950-talet var Levin Europas största tillverkare av musikinstrument och kändisarna som använde och rekommenderade deras produkter var legio. Bland dem fanns Duke Ellingtons gitarrist Fred Guy, amerikanska filmstjärnan Greer Garson, italienska sångerskan Caterina Valente (en gång Europas högst betalda kvinnliga artist) samt den glade dansken Ulrik Neumann.   

Förutom gitarrer fanns också mandoliner, lutor, banjos och trummor i produktsortimentet men företagets främsta specialitet var under flera decennier halvakustiska orkestergitarrer. Namnet Levin betydde prima kvalitet och idag värderas göteborgsinstrumenten mycket högt bland kännare och samlare. Under de nästan 80 år som företaget var verksamt hann man tillverka mer än en halv miljon instrument ­ – gitarrer, mandoliner, lutor och banjos. Hur många strängar blir det?

Företaget grundades 1900 av Herman Carlson, född 1864, som utbildade sig till finsnickare i Göteborg. 1887 for han till USA och fick anställning som polerare på en instrumentfabrik och lade samtidigt Levin till sitt efternamn. Några år senare öppnade han eget och tillverkade sträng-instrument. År 1900 återvände han till fosterjorden och startade sin Göteborgsfabrik, mitt i stan på Norra Larmgatan 4. Allt eftersom verksamheten expanderade på ett hälsosamt sätt sökte man sig nya och mer ändamålsenliga lokaler. 1943 flyttade Levin in på Kvillegatan 9 B-F på Hisingen, i Rörstrands nedlagda porslinsfabrik vid Kvillebäcken, som numera är riven och ersatt av det nya bostadskvarteret Porslinsfabriken. Levins kontor låg länge på Mölndalsvägen 40 B men flyttades under det sena 1950-talet ut till Kville där all verksamhet samlades på 1 800 kvadratmeter under ett tak.                                                                             

Levin var ett familjeföretag och även om man tillverkade det mesta i stränginstrumentväg, och trummor, var det gitarrer som var firmans specialitet, både halvakustiska orkestergitarrer och spanska gitarrer. 1948 hade man redan byggt 200 000 gitarrer. Samma år avled Herman, men sönerna fortsatte verksamheten. Det gick lite upp och ner ibland men både 50- och 60-talen var goda. Och följde med sin tid det gjorde man. Från 1957 ingick även elförstärkta Levin-gitarrer i sortimentet. En amerikansk stororder 1968 på 120 000 gitarrer lovade gott för de kommande åren men ordern annullerades igen tyvärr lika fort som den dök upp och det började gå trögt för folket på Kvillegatan. 

1973 köptes Levin av amerikanska C.F. Martin & Co, som ville bli av med en konkurrent visade det sig, och 1978 tillverkades de sista gitarrerna på Hisingen. Men efter regn kommer solsken. En driftig göteborgare köpte loss Levin-namnet från C.F. Martin, han hade dessutom hela fickan full av de gamla originalritningarna, och 1983 kom de första ”nya” Levingitarrerna ut på marknaden. Idag tillverkar Svenska Levin AB ett flertal modeller i liten skala, både hel- och halvakustiska, dels i Sverige och dels i Kina. Ett fint gammalt göteborgskt firmanamn har på så sätt levt upp igen.

Som kuriosum kan nämnas att Evert Taube specialbeställde sin berömda luta hos Levins på 40-talet och fotbollsspelaren Gunnar Gren var under en tid i ungdom anställd hos Levins. Han var ju mandolinvirtuos sen barnsben och spelade till och med in några skivor, bland andra O sole mio.