Så startade Janssons Åkeri

Janssons Åkeri - från hästskjuts till lastbilstransporter

Eva Almgren, barnbarn till Gottfrid Jansson

Janssons Åkeri - från hästskjuts till lastbilstransporter

Gottfrid Jansson med några av hans hästar på Skolgatan i Skara 

Jag som skriver om åkeriet är barnbarn till Gottfrid Jansson som vad vi vet startade 1918,  då familjen flyttade in till Skolgatan 9 i Skara från en gård utanför staden. Nere på gården fanns ett stall som ägdes av kommunen. Gården är den äldsta handelsgården i Skara.

Farfar Gottfrid Teodor Jansson föddes den 29 januari 1894, han gifte sig med farmor Karin Matilda 1917. Farmor Karin Matilda var född 9 september 1892. På Skolgatan 9 bodde farfar och farmor kvar tills livet tog slut. Farfar dog 1965 och farmor dog 8 år senare, vilket var 1973.

När hästarna flyttade till Skolgatan 9 fick så fick farmor och farfar hyra gårdshuset som låg intill stallet. Här bildade de sin familj och 6 barn föddes var av ett barn dog.

Min far föddes 1924 och var sist i syskonskaran. Som jag minns och som vår far berättat så växte de upp och utbildade sig inom olika yrken. Min far Kurt som var minst i skaran hade ingen chans att utbilda sig till det han var intresserad av, han skulle ta hand om hästarna.

På den tiden köpte farfar Gottfrid hästar på livdjursaktionen vid Scan. Han handlade och far fick ta hem dem till Skolgatan. Det var många gånger som han skenade genom stadens gator berättade han.

Den huvudsakliga uppgiften med Åkeriet var transporter inom staden av olika slag.