Bok och filmtips om kvinnliga fotografer

Här kommer tips om både en bok och en film som skildrar en kvinna som vill bli fotograf i slutet av 1800 och början av 1900-talet. Fina skildringar som även ger en bra bild av samhällets utveckling och hur arbetet med jämlikhet mellan könen tagit sin tid och fortsätter. 

Författaren är Maria Gustavsdotter har skrivit boken "En egen lön"och är skriven med två historier som löper parallellt. Dels är det berättelsen om Hillevi och hennes kamp för självständighet i en tid då kvinnliga rättigheter inte var något självklart. Den andra historien är en modern och handlar om Daphne som anser att människans självständighet är hårt knuten till en egen lön. 

Filmen "Maria Larssons eviga ögonblick" från 2008 i regi av av Jan Troell. Filmen handlar om Maria som i början av 1900-talet vinner en kamera på lotteri. Med en alkoholiserad man och en ständigt växande baranskara tvigas hon samtidigt kämpa före ett anständigt familjeliv. Kameran förvarar hon undangömd och bortglömd. När hon går för att pansätta den möter hon den danske fotografen och hennes liv tar en ny vändning.