Måltidsbricka från Centralköket vid Lillhagens sjukhus

Medicinhistoriska museet - Månadens föremål

Fram till 1996 då centralköket vid Lillhagens sjukhus lades ner tillagade köket tusentals portioner mat varje dag. Maten skickades inte bara till Lillhagens sjukhus utan också till Backadalens sjukhem, S:t Jörgens sjukhus, Lundby sjukhus, med flera. Uppläggning av mat och att placera brickorna (inbrickning) i värmevagnar sköttes med hjälp av ett löpande band. Vid första stationen lades brickor på bandet tillsammans med en korthållare och ett kostkort. På kortet stod bland annat hur stora portionerna skulle vara till varje patient. Kostkortet märktes även med olika färger för att signalera dietmat eller soppa. Sedan åkte brickorna vidare.

Den andra stationen kunde vara kött, sedan potatis och mos, och tillslut sås och sky, och så vidare. På andra sidan bandet lades samtidigt varma tallrikarna på. Längst ner på bandet satt den som lyfte in brickorna i vagnarna.

Att placera de färdiga matbrickor i vagnarna var ett slitsamt jobb på grund av alla lyft. Brickorna lyftes in från låg höjd upp till huvudhöjd. Varje måltid innebar cirka 600 brickor per band. Att sköta inbrickning och utbrickning av frukost innebar att över 1200 brickor lyftes in. Efter lunch och middag hade över 3000 brickor hanterats på en dag.