Uppväxten

Skaras speedwaysförare  Bo Håkansson

Teckning av Bosse på Shell macken som låg vid Sandtorget

Bosse föddes 1935 och växte upp i Härlunda och bodde i ett mindre hus vid Bjärklunda kyrka, i familjen fanns pappa Elis, mamma Maria (född Hallgren) från Tun och sönerna Bo och Alf.

På 1940-talet flyttade familjen till Bäckgatan i Skara, där de byggde ett litet hus (s.k. egnahem) och senare blev det flytt till S:t Sigfridsgatan 1963-64.

7 år blev det i skolan för Bosse, först 4 år på Seminariet i Skara och därefter 3 år i Folkskolan (tidigare skolan vid Källeskolan).

Pappa Elis hade Shellmacken vid Sandtorget sedan början av 1950-talet. Efter skolåren då Bosse var 14-år började han hos sin pappa Elis i hans Shell mack, det var ett naturligt val för både honom och Elis. När Bosse började på macken tvättade han mellan 10–14 bilar varje dag för hand, varje tvätt kostade 3 kronor. Macken låg vid Sandtorget i Skara, i närheten av fanns flera bensinstationer Texaco, Gulf, Esso och en bit bort vid Svalöfs fanns Caltex.

När Bosse var omkring 14 – 15 år köpte han sin första cykel, tillsammans med en vän skulle de cykla till Halmstad på semester. Turen gick via Vara till Göteborg på en dag, sedan var det övernattning i Göteborg med nöje på Liseberg och bio. På biografen blev det barnförbjuden skräckfilm ”Frankenstein”. Att sedan ta sig till campingplatsen Kärralund från biografen var ganska läskigt. När de väl kom fram till tältet var de båda pojkarna ganska skräckslagna, vem skulle ta sig in i tältet först? Tänk om det var någon inne i tältet? Bilderna från skräckfilmen fanns kvar i deras sinne, men allt bra och färden gick vidare till Halmstad dagen efter.

År 1967 slutade Elis med tappen och Harry Fogel övertog den. Bosse arbetade hos honom ett par år och började sedan på Trollhätte Kraftverk (senare Vattenfall), där han var i 24 år. När Bosse slutade på Shell macken kostade en liter bensin 76 öre, det var vanligt att man som kund satt kvar i bilen och räckte ut en tiosedel och det blev hela 13 liter som räckte till helgens alla bilturer.