Nutidens skomakare

Skomakare

Om man gillar att arbeta med sina händer och skapa och forma saker är skomakare ett bra yrke. Skomakaryrket är som sagt gammalt och efterfrågan på hantverket finns alltid. Men det är alltid en prisfråga som kunden tar ställning till. Många av dagens skomakerier har breddat sitt tjänsteutbud och lagar till exempel skinnkläder, väskor och gör nycklar m.m. 

Idag finns skor i alla prisklasser. En dyrare sko är alltid värd att laga och sköta om. I billiga skor finns ofta plast både i sula och klack, detta är inget som en skomakare använder när hen lagar, då gäller läder, skinn och gummi. 

I Norden finns ett fåtal skomakarutbildningar. De som studerar till skomakare blir oftast egenföretagare, i enstaka fall kan man få anställning. Yrket har tre inriktningar, reparation, nytillverking och ortopedi.

För att få avlägga ett gesällprov inom skomakaryrket måste man ha minst 3 år i yrket. Gesällbrevet är ett bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande, det är alltså ett yrkesbevis. 

Reparationsskomakare när den mest förekommande inriktningen. Behovet av nya hantverkare finns då ett antal skomakare närmar sig pensionsåldern. Ett ökat intresse från marknaden ses då fler är beredda på att lägga pengar på kvalitetsskor och gärna betalar för underhållet av dessa.

Nytillverkning, en skomakare som har sin specialisering har ofta reparationsarbete som bas i sin verksamhet.

Ortopedskomakare är ofta knutna till Landstingets ortopedavdelning och har avtal med dem att utföra arbeten nära knutna till vården för människor som har behov av ortopediskt tillverkade skor.

För att starta ett eget skomakeri krävs inga stora investeringar, en lokal på 50-60 kvadratmeter och verktyg med maskiner beroende på kvalitet kan man skaffa för 30.000 - 100.000. Många redan etablerade skomakerier säljs ofta till nya ägare av åldersskäl. 

Skomakare

Att arbeta som skomakare och att ha ett eget företaginnebär att man tycker om kundkontakterna, men  man måse även att gilla att arbeta ensam. Planering och organisering är också en viktig del i företagandet.

Sveriges Skomakarmästarförbund bildades år 1901 och finns i Stockholm. Förbundets uppgift är att värna om skomakarnas intressen.

Marcus Davidsson, en stolt skomakarmästare som är tredje generationen skomakare i Lidköping och brinner för sitt yrke, vill du läsa mer klicka på länken till höger