Familjen Gösta Rydell

Sme´n Rydell - tusenkonstnären från Skara

Anita Kvist född 1929 och Gösta Rydell född 1929,  brölloppsfoto från 1957

Gösta träffade sin kommande fru Anita Kvist i Lidköping  (hon var född 1929 i Finland). Anita kom från en liten ort som heter Harrström som ligger 6 mil utanför staden Vasa i Finland, en helt svensktalande by. På 1950-talet var det många finländare som flyttade till Sverige p.g.a. arbetslöshet. I Sverige var efterfrågan på arbetskraft stor. Anita började arbeta på porslinsfabriken Rörstrands i Lidköping. Kanske var det på folkparken Gösta och Anita träffades, ett ställe dit många ungdomar sökte sig.

Den 19 oktober 1957 gifte sig paret och flyttade in hos Göstas föräldrar i Hökaskog, Ledsjö då bostadsbristen var stor i landet. Gösta jobbade i verkstaden och att bo nära arbetet var en bra lösning för familjen. År 1958 föddes det första barnet Ann-Kristin, nästa barn, Yvonne föddes 1962 och tredje barnet Annette, som också var en dotter föddes 1967.

Gösta var en engagerande far och kom så att vara även som morfar. Fadersrollen var annorlunda förr, det blev Anita som skötte hem och barn. Gösta arbetade mycket både på arbetet och på fritiden då han hjälpte människor som var i behov av hans verkstadskunskaper och annat. Anita började arbeta kvällstid som städerska när barnen blivit större. De sista 5-6 åren innan pension arbetade hon som köksbiträde på Frejan i Skara.