Utveckling av ny produkt och byte av verkstadslokaler

Sponda Mekaniska Verkstad
Sponda Mekaniska Verkstad
Sponda Mekaniska Verkstad

Företaget kom att utveckla olika skopor/lastare/gafflar/grepar som kunde kopplas på de flesta traktormärken. Konstruktionen var genialisk, mycket jobb hade lagts ner för att kunna göra från- och tillkopplingen så enkel som möjligt. På någon minut kunde detta nu göras av en man. I marknadsföreningen tryckte man mycket på enkelheten att göra dessa från- och tillkopplingar på egen hand, ett moment som tidigare krävde minst två personer. 

Martin kom mest att sköta kontoret och rita konstruktioner, men arbetade också praktiskt i verkstaden. Thorn och Jonsson arbetade med svarvningsarbeten och hade var sitt rum i verkstaden. I slutet av 1961 var det åter dags att flytta verksamheten, eftersom de gamla lokalerna på Marumsgatan skulle rivas. På Axevallagatan 4 i Skara fann ägarna en verkstadslokal som var till salu. Den 31 december 1962 skrevs köpekontrakt på 48 000 kronor.

Företaget hade sedan starten varit ett handelsbolag. Den 12 oktober 1966 ombildades det till aktiebolag. Nu blev även fruarna till delägarna aktieägare. År 1981 upphörde aktiebolaget och blev åter handelsbolag.

Under denna tid på Axevallagatan kom den huvudsakliga inriktningen att vara tillverkning av olika lastare/skopor/grepar till traktorer.

Antalet anställda varierade, när det var som mest fanns 9 - 10 personer i verkstaden. Även dottern Christina jobbade några sommarlov under högstadietiden på kontoret med fakturering.

I de gamla verkstadslokalerna kom senare att finnas försäljning av konstblommor. Sedan flera år finns fastighetsbolaget Senäte i lokalerna, företaget finns även etablerat i flera närliggande städer.