Marlene Palander-Berglöv i slutmonteringen

Volvo Uddevallaverken

Jag arbetade mestadels i slutmonteringen i bilfabriken där jag monterade och justerade tak och bagage. Det var roligt att arbeta med tak och bagage som är komplett och hänger ihop. Det var en utmaning, man måste få taket att ligga rätt på tiondelsmillimetern – annars stämde inte bagageinpassningen. Det krävde en känsla och erfarenhet att få monteringen rätt.

Marlene Palander-Berglöv utanför bilfabriken i Uddevalla. Marlene började i unga år att träna den japanska kampsporten Taido och hon är flerfaldig mästare. Hon har vunnit guld i Europamästerskapen 1999, silver i Europamästerskapen 2003 och brons i Världsmästerskapen som hölls i Japan år 2001. Foto: Natalie Trimming, 2012.

Det krävdes också mycket styrka att hålla delarna när man justerade dem. Jag var faktiskt den enda kvinnan i arbetslaget de sista åren som hade denna uppgift i balansen. På fritiden tränade och tävlade jag i Taido, den japanska kampsporten, och det hjälpte mig nog med styrkan!

Vi mätte spel och flusch 125 gånger på varje bil. Det var avståndet mellan bakluckan och bagaget och hur delarna passade i höjd. Man fick mäta inpassningen med ögat också och utbildning och praktik för detta arbete fick jag på fabriken. Man lärde sig också när man arbetade på ”linan”. Vi hade 35 minuter per bil för montering och justering av bagaget.

Vi var 40 medarbetare som hade samma arbetsuppgifter i slutmonteringen och målet var att alla skulle kunna alla balanser inom vårt område.

Jag var 21 år när jag började på bilfabriken och jag arbetade där i 15 år! Det var en kompis som arbetade i sjukvården, precis som jag gjorde på den tiden, som tog jobb på bilfabriken i Uddevalla. Han tyckte att jag också skulle söka arbete där och det gjorde jag. Jag trivdes alltid väldigt bra och det var bra arbetstider. Jag hade också trevliga arbetskollegor. Det var lite olika arbetsuppgifter som jag hade under åren på bilfabriken, jag var kvalitetsledare en tid och det sista var jag lagledare i kombination med bilbyggande. 

Källa: BOHUSLÄNS MUSEUMS BILDARKIV

”27 år med bil – Från Volvo till Pininfarina” av Christine Fredriksen (Ur: Årsboken Bohuslän 2012)