Mandomen och styrkan satt i tänderna

Tandatleten

Skara Atletklubb och Idrottsklubb i början på 1900-talet. källa: www.digitalmuseum.se. Det var vanligt att atleter uppträdde och visade upp sina styrkor.

Mandomen har under lång tid bevisats genom att visa sin styrka och sitt mod, detta förekom i alla samhällsklasser, speciellt inom allmogen. 

Man kunde lyfta en säck med ärter, eller salt, en tunna strömming, en halv tunna mjöl eller havre. De som vill visa sig riktigt starka, brukar lyfta en halv tunna råg, vilket är tyngre än en halv tunna korn. Det motsvarar ungefär 60 kg.

En stark fiskare bar med tänderna en tunna strömming, som jämte tunna och lake vägde ungefär 50 kg, från fiskebåten i land i Borgå. I Ingå bar en karl en säck innehållande 7½ gamla kappar salt, en vägsträcka på en halv kilometer.

Man brukar även ha ”kraftmätning” i att lyfta med tänderna något annat föremål, t.ex. en stol. Man skall bita i stolkarmen samt lyfta upp den i vågrätt läge. Vill man visa sig ännu starkare så lyfter man samtidigt, med undergrepp, en slägga från marken med en hand till rakt utåtläge.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.