Torpet Nedre Vessla på Kinnekulle och folklivsforskning från 1940-talet

Torpare
Torpare

På Kinekulle finns än idag många stora gårdar och gods och till dem fanns ett stort antal torp och torpare som var knutna till dem. Dagsverken inom både i  jordbruk och stenbrytning förekom för torparna, ofta var det dagsverken både från torpare och hans hustru. 

På torpet Nedre Vessla som ligger på västsidan på Kinnekulle bodde Johannes Larsson, han var gift två gånger. Första giftet med Anna Lisa Jonsdotter skedde 1859. År 1868 flyttade paret till torpet Nedre Vessla, de fick tre flickor och tre pojkar. Ann Lisa avled 1876 i "maginflammation". Johannes gifte om sig 1878 med Emma Kristina Alm, tillsammans fick de fyra flickor och en pojke. Det yngsta barnet Gerda dock endast fyra dagar gammal.

Johannes avled 1901 i Nedre Vesslan Emma avled 1934 på ålderdomshemmet i Råbäck. Till höger i menyn finns en dokumentation om livet på torpet Nedre Vessla gjord av Märta Tamm Götlind. 

Märta Tamm-Götlind fick i uppdrag av friherre Klingspor att göra uppteckningar om livet på herrgårdarna och livet där. Märtas make Johan hade avlidit 1940, han var känd inom folklivsforsking. Klingspor ville hjälpa Märta och hennes söner efter makes död. Märta insåg snabbt att hon inte kunde begränsa uppteckningarna till livet på herrgårdarna då det arbetande folket var nyckeln till herrgårdarnas framgång. Sommarna 1941-52 tillbringade Märta på cykel med anteckningsblock och penna, resultatet blev samling uppteckningar, foton och teckningar.

Vill du läsa dessa uppteckningar så hittar du hennes dokumentation i höger menyn.