Turismens expansion på Kinnekulle

HOTELL KINNEKULLE "TURISTHOTELLET"

I slutet på 1800-talet ökande turismen snabbt på Kinnekulle. Carl Klingspor som kom till Råbäcks egendom 1882 var en initiativrik person som kom att betyda mycket för turismen på Kinnekulle. Han ägde flera gårdar och startade Råbäcks stenhuggeri. Carl var också rikdagsman och var aktiv i flera styrelser och föreningar. För att locka besökare till Kinnekulle behövde kommunikationerna förbättras och de sevärdheter och besöksmål som redan fanns behövdes utvecklas. 

Turisthotellet vid Munkängarna kom att bli ett av hans verk, ett hotell med upp till 100 bäddar. Här kunde resande bo i flera veckor i sträck. I hela landet utvecklades turismen främst genom att järnvägen byggdes ut. 

I Svenska Turistföreningens årsskrift skrevs artiklar, annonser i dagspressen och reklam på järnvägsstationer och ångbåtar som tog besökare till Kinnekulle. I en veckotidning "Hvar 8 dag" nämns att besöksantalet per år var 30 000 personer och beskriver Kinnekulle och Råbäck mycket tidstypiskt:

"I denna undersköna trakt skulle man vilja lefva och dö! Vattenkonsten nere på gården plaskar melodiskt och stämningsfullt, den frodiga vegetationen, den härliga fågelsången - man nästan drömmer sig till rivieran". 

Souvenier, vykort med mera togs fram för turisterna. I kalksten tillverkades brevpressar, sigillstampar och liknande föremål som gick att köpa med sig hem, det fanns också en särskild promenadkäpp, "Kinnekullekäppen", som framförallt såldes vid Bärsöndagarna i augusti. 

En stenhuggare hade samlat ihop ett antal fossiler som han gjort i ordning. Han ställde sig vid Råbäck för att sälja dessa. Här låg det vackra turisthotellet där många resande stannade upp - här kunde han säkerligen göra bra affärer. Hit kom även utländska turister och handlade av honom. "Nôn fråkte hur han kånne jära affärer mä sånna som ente kånne svenska. - Jo, dä sa ja sijja däk, att dä gå la bra. Men en da kom en gåbbe frå Mesopotamien . men då geck jak bet förståss!"

Carl Klingspor lyckades att få ihop de tre förutsättningarna som behövdes för turismen: attraktionen, transporter samt kost och logi.