Starten och uppbyggnaden

.J.Johansson & Co AB,  AB Skara Karosserifabriks  Automobilverkstad

1916 startade Josef Johansson, min farfar, en mekanisk verkstad i Skara. Josef, som var född 1892, var egentligen utbildad smed, ett yrke som väl på den tiden låg mycket nära det han kom att arbeta med. Trots oroliga tider i Sverige och i världen i övrigt vågade han sig på att bli egen företagare. 

På bilden till vänster som är tagen år 1918 finns personal och besökare framför Josef Johanssons mekaniska verkstad.  

.J.Johansson & Co AB,  AB Skara Karosserifabriks  Automobilverkstad

Anna och Josef Johansson

Några år innan starten hade Josef träffat min farmor Anna, som också under åren 1918-1921 drev teaterkaféet i Skara. Josef kom från Anderstorp i Skärv och Anna från Tegelslagaretorp i Stenum.
Över teaterkaféet fanns en lägenhet och där bodde Anna, Josef och sonen Egon under några år. 

Efter en del startproblem fick Josef fart på verksamheten och just i början av tjugotalet, troligen 1921, erbjöds han möjligheten att förvärva den fastighet på Skaraborgsgatan där han sedan skulle komma att bygga upp en framgångsrik verksamhet. Fastigheten, som idag är obebyggd och nu enbart rymmer minnesmärket av det gamla klostret, låg utmed Skaraborgsgatan/Nils Billstensgatan och sträckte sig nästan ned till busstationen. Fastigheten hade tidigare ägts av A Pettersson med syftet att sälja cyklar. 

I sin nyförvärvade fastighet började nu Josef med personal att sälja "velocipeder" av märke Nordstjernan och "motorvelocipeder" av märket BSA. Företaget med namnet J. Johansson & Co bildades. J. Johansson & Co börjar strax sälja och reparera bilar. Från 1924 representerar bolaget General Motors (GM). De främsta dåtida GM-bilarna var Chevrolet och Buick.