90-årigt bageri på Öckerö

Aleks Bageri ligger fortfarande där detta ursprungligen - år 1928 - startades! Bageriet har dock byggts om och byggts ut under åren för att anpassas till mera moderna och funktionella bagerilokaler.

När Alek startade sitt bageri på Öckerö fanns ett bra och stabilt kundunderlag och att bageriet låg nära hamnen var en stor fördel. På Öckerö och öarna runt omkring i norra skärgården växte befolkningen på 1920- och 1930-talen. Fiskerinäringen expanderade och sysselsatte allt fler och på 1930-talet anlades den moderna hamnen på Öckerö. Industrin med de många varven som fanns här på öarna hade också goda tider. Många nya fiskebåtar beställdes och varven behövde anställa båtbyggare och hantverkare.

Gunnar Bergagård, son till Aleks och som i hela sitt yrkesliv har arbetat som bagare, berättar att: "- i detta hus föddes jag när bageriet var nybyggt och här har jag fortfarande en lägenhet på ovanvåningen. Det var pappa som valde var bageriet skulle byggas och att det låg nära hamnen var bra för kunderna. Det var ett centralt läge som pappa valde som gynnade vår butiksförsäljning. Vi hade många fiskare och båtbyggare och deras familjer som ville ha färskt bröd från vårt bageri. Så även om pappa var uppväxt på Hönö, så föredrog han att starta bageriet här på Öckerö".

"-Jag visste redan som liten att jag ville bli bagare och vid 13 - 14 års ålder började jag att arbeta i pappas rörelse. Under alla mina år på bageriet har det funnits en stor efterfråga på våra konditorivaror och våra brödsorter. Nu har ju arbetet blivit enklare med fler bakmakiner och bättre ugnar och annat, men fortfarande behövs kunskapen om råvaror och recept. Och att bli bagare är också idag ett eftertraktat yrke"