Nattliga brödbak och egna familjerecept

Jojje kaka
Mazarinlängd med toscaöverdrag

1928 startade Alek Bergagård ett bageri på Öckerö. Då fanns fyra bagerier på Hönö, två på Öckerö och ett på Björkö – så konkurrensen var hård. Idag, 90 år senare, är Aleks Bageri & Konditori det enda som är kvar på öarna och drivs av fjärde generationen med Malin Bergagård vid rodret.

Att Alek blev bagare var en slump - Aleks pappa var bonde och körde ut mjöl till traktens bagare. Efter att Aleks hade konfirmerat sig frågade pappa om någon bagare hade plats för en springpojke – och det var hos Johan Andersson som hade ett bageri på Hönö som Alek började att arbeta, 14 år gammal.

Vid 22 års ålder startade Alek eget bageri på Öckerö, i huset där detta fortfarande är inrymt. Huset byggdes med lokaler för bageri i bottenvåningen och med Aleks bostad ovanpå bageriet.

Till en början fanns ingen elektricitet i huset och brödet bakades i en ugn som eldades med kol. Att bära in säckarna med kol som vägde 100 kg var tungt, likaså att bära in mjölsäckarna även om de vägde bara hälften så mycket.

Det var mycket beställningar och många kunder i konditoriet på somrarna, med alla sommargäster som reste ut till öarna. På vintern när det var mindre kunder levererade man istället bröd ut till öarna runt om i skärgården med båt och sålde på plats. Det var rodd eller segel som gällde och om isen låg tjock så tog man istället sparkstötting.

Idag finns sex moderna ugnar i bageriet och maskiner som knådmaskin för att knåda degen och två maskiner för vetebröd där degen bearbetas och skärs till lämpliga bitar. Vid elva-tiden på kvällen sätts bröddegen och därefter arbetar bagarna hela natten. Förutom ägarna så är fem bagare anställda här i Aleks Bageri & Konditori.

De allra flesta av konditorivarorna bakas efter egna familjerecept, som har funnits med i många år på Aleks Bageri & Konditori!

Källa: Reportage om Aleks Bageri av Bengt Sondén (1990)

          Berättelser av Gunnar Bergagård 2019