Ingas liv i grottan

LASSE I BERGET - TJUVJÄGAREN

Inga Andersdotter gifte sig med Lasse Eriksson år 1860

Inga gjorde allt för att få så hemtrevligt som möjligt i grottan. När Lasse var ute på sina jakter eller i stan passade hon på att röja och städa. Utanför planterade hon perenner och köksväxter, mycket av köksväxterna såldes och de var mycket efterfrågade, i och med detta fick Inga hålla på med sina odlingar.

När Lasse var ute på längre jakter och i Lidköping bjöd Inga sina vänner på kaffe och dopp. Hennes bakverk var vida kända, det fanns ingen som bakade som Inga. Lasse var inte bara envis och äventyrlig han hade också bestämda åsikter om ett och annat, kaffe var en dryck som inte fick förekomma i hans sällskap om det inte fanns en kask i. Inga och Lasse hade olika matvanor vilket gjorde att de sällan åt samma mat. Lasse åt rått kött. Detta kunde Inga inte förlika sig med.

Inga var först i Husaby med att ha symaskin, denna fick hon av grevinnan Hamilton på Blomberg. På denna kunde hon sy förkläden och arbetskläder som hon sålde till gårdarn, detta gjorde att hon bidrog till inkomsterna. Hon sparade även undan pengar till sin egen begravning, dessa lämnade hon till en väninna. Lasse gillade inte maskinen, men då den var ett sätt att få in pengar till försörjningen så fick det gå.

Vävstolen som hon tidigare haft kom aldrig mer till användning, då delar hade använts till dörr- och fönsterkarmar i grottan.