Uppgång, fall och återuppståndelse

Bohusstickning. Modell i stickad tröja och kjol.

En egen stil skapas

På 1950-talet arbetade sig Bohus Stickning fram till en egen stil. Antalet stickerskor hade växt, men de flesta fanns fortfarande i norra Bohuslän. Med hjälp av utsökta mönster och garner av bästa ullkvalitet skapades nu konsthantverk som väckte stort intresse. Emma Jacobsson var själv en skicklig designer men hon anlitade också flera professionella mönsterkonstnärer som Vera Bjurström, Anna-Lisa Mannheimer Lunn, Ulla E:son Bodin, Kerstin Olsson med flera. 

Plaggen fanns endast att köpa hos de mest välrenommerade firmor i storstäderna. Men Bohusstickning väckte stor uppmärksamhet också långt utanför Sveriges gränser. Plaggen såldes på exklusiva varuhus i USA, Kanada, Schweiz, Frankrike och Danmark. Bohus Stickning blev ett internationellt känt varumärke vars plagg bars av miljonärskor, kungligheter och filmstjärnor!

Emma Jacobsson lade ned verksamheten 1969 då stickerskorna kunde få bättre betalt på annat håll och produkter av syntetiska material blev allt populärare.

Återupplivningen

Åren gick och det frågades fortfarande efter Bohusstickning efter det att tillverkningen lagts ned. Det var många som hade svårt att glömma de tidlösa plaggen med mönster i ett stort antal nyanser. 

1999 påbörjades arbetet med återskapa bohusstickning av Bohusläns museum och Solveig Gustafsson, Solsilke. Den nygamla kollektionen baserades på originalmönster och originalplagg ur museisamlingar. Numera går det att köpa materialsatser via Bohusläns museum, till glädje för stickentusiaster över hela världen. 

Bohus Sticknings plagg finns representerade i stora samlingar på Bohusläns museum, Röhsska museet och Stadsmuseet i Göteborg, med flera.