Grundaren Johan Bryntesson

Bryntessons skor - en viktig del av Skaras industrihistoria

Johan var född 1876 i Steneby, Älvsborgs län och började sitt yrkesliv som skomakerimästare i Göteborg. Han avled 1996 i Skara 

Svensk skotillverkning var fram till 1960-talet en betydande bransch och får oss ofta att associera till Örebro och Kumla. Men även Skara bidrog till att sko det svenska folket. Inte minst genom AB Johan Bryntessons omfattande verksamhet.

I Skara grundades AB Lindblads Skofabrik i Skara år 1906. År 1910 sysselsattes 80 arbetare vid skofabriken. Vid Bangårdsgatan uppfördes en stadig tegelbyggnad i två hela våningar och en inredd vindsvåning. Lönsamheten vid skofabriken var inte alltid så god, utan verksamheten ombildades ett par gånger, först till Skara Nya Skofabriks AB och 1926 till AB J. Bryntessons & Co. Johan Bryntesson hade då jobbat upp till teknisk- och affärschef samt delägare i ett skogrossistföretag i Örebro, Svenska Skoindustrin AB. 

Disponenet Johan Bryntesson fick sådan fart på verksamheten att lokalerna fick byggas till vid Nils Billstensgatan på 1940-talet.