Tillverkningen

Bryntessons skor - en viktig del av Skaras industrihistoria
Bryntessons skor - en viktig del av Skaras industrihistoria

Bryntesson var genom sin aktivitet i olika skoföretag väl etablerad i branschen. AB J. Bryntesson & Comp i Skara kom att specialisera sig på fina rand- och vändsydda damskor.
Verksamheten gick mycket bra och Skarafabriken blev snart en av de ledande inom svensk skotillverkning. Damskor från Bryntessons i Skara ansågs som yppersta mode. Efter några år köptes en skofabrik i Skara, denna var specialiserad på herrskor och den tillverkningen till skofabrikens lokaler på Bangårdsgatan/Nils Billstensgatan.

Några viktiga nyckelpersoner för att kunna producera skor förutom skoarbetarna var modellörerna, de var tre stycken som mest. De skulle i samråd med ledningen och resandena stå för impulser från modebranschen, skinn och läderbranschen och utländska idéer för att designa årets modeller, även ägarna till skobutikerna hade vissa önskemål. T.ex. på färg material m.m. Många möte med fabriksledningen blev det innan alla modeller var beslutade. Ibland så tillverkades provskor för att se och känna på en färdig sko, även miniatyrer tillverkades. När resandena hade besökt de första kunderna så rapporterade de hem till ledning om vilka modeller som var populära och vilka som inte var så aktuella så att produktionen ev. kunde styras om.