Campingkök

camping och friluftsliv

Om de inte ville laga mat över öppen eld valde friluftsfolket gärna klassiska campingkök av fabrikat som Primus, Radius och Optimus, eldade med bensin eller fotogen. Men i och med andra världskriget blev det stopp för bruket av dessa bränslen till sådant. I en katalog från Allmäncos postorder från 1943 säljs modifierade brännare till fotogenkök för att man ska kunna konvertera dem till sprit istället. Det fanns förstås redan andra typer av spritkök tillgängliga, men de var ofta små och inte lika effektiva som fotogenköken. Ett annat alternativ var de s. k. Meta-köken som eldades med bränsletabletter. Dessa små kök fanns i flera olika utföranden. De större varianterna dyker ofta upp i utrustningslistor för fjällfärder vintertid där de rekommenderas som tillförlitliga komplement till fotogenköken.

När det blev brist på petroleumprodukter under andra världskriget fick träsprit ersätta fotogenet, vilket illustreras i Boråsföretaget Allmäncos postorderkatalog från 1943 (bilden till vänster).

 

camping och friluftsliv
camping och friluftsliv

 

I en annons i Svenska turistföreningens årsbok från 1930 (övre bilden till höger) framhålls de så kallade metabränsletabletternas fördelar: de var lätta att hantera och ”Exploderar ej”.

Under ser vi en annons för den största varianten av Meta-kök, modellen Meta-50, som användes som förlaga när Trangia på 1950-talet utvecklade sitt klassiska spritkök. Bilden är från Jofas katalog 1939-1940.