Tält och sovsäck

camping och friluftsliv
camping och friluftsliv

Tak över huvudet behövs också om man ska ut på campingtur med övernattning. Tält på 1930- och 40-talet var gjorda i relativt grov bomullscanvas och impregnerade för att stå emot regn. Det gjorde dem rätt tunga att släpa med på vandring, men det fanns också mer lättviktsbetonade modeller sydda av s.k. aeroplanduk. Det var en avsevärt mycket lättare men ändå tät väv av bästa bomullskvalitet.

Under större delen av kriget var mycket textil ransonerad, men det gick att få tag i både tält, sovsäckar och väskor för friluftsbruk som inte kostade ransoneringspoäng, särskilt när det gällde lite enklare modeller. ”Poängfri” eller ”förkrigskvalitet” är två försäljningsargument som ofta dyker upp i postorderkataloger från 40-talet. Många handböcker tipsar om att det är lätt gjort att sy både egna tält och sovsäckar, i den mån man ens behöver en sovsäck. Om sommaren duger det ofta gott med bara en yllefilt!

Den övre bilden bredvid visar olika tältmodeller från Jofa (Jonssons Fabriker) 1943. Man fick ligga bra tätt ihop i det mindre camping- och turisttältet för 4 personer…

Åhlén & Holms postorderkatalog från 1942 visar exempel på sovsäckar, ”en säng för långturen”, som de skriver i katalogen. Det fanns enklare varianter med yllefilt som stoppning också. Vadd av kapok var annars ett vanligt stoppmaterial.