Engagerad föreningsmänniska med stort idrottsintresse

Tandatleten

Tandatleten David Bergman som möter hårt motstånd 

Haglunds smedja och vagnmakeri i Skara

Nils Haglund och David Bergman atleter i Skara

David Bergman en man med många järn i elden

David Bergman. George Svantesson. Som minne och tack för gemensamt intresse för ungdomens idrottsliv i Skara. Skara den 7/12 1961. 

David var också en varm anhängare av idrott och var bland annat med och bildade Skara Atlet & Idrottssällskap år 1900. Denna förening startade sin verksamhet i ett uthus på Oxbacksgatan 10. Här tränades bl.a. tyngdlyftning och akrobatik. Verksamheten fortsatte på Skolgatan 10. Denna förening blev Skara IF år 1912.

Han var själv en s.k. tandatlet, som tävlade i lyftstyrka med sina tänder. Att göra dragkamper med sina tänder mot två två motståndare hände, han kunde lyfta stabila bord med sina tänder. Ett annat trick var att lyfta en stol med en sittande man, just detta trick avslutade hans karriär som tandatlet. David har berättat "Vid en fest i Botan upprepade han programmet om och om igen. Det finaste numret var då en karl satte sig på en kraftig stol och David tog stolen i tänderna och snurrade den runt. Sista gången var han naturligtvis trött och blev lite oförsiktig. Han släppte ner stolen vårdslöst så två tänder åkte ut.  

David Bergman var allround-idrottsman och som tandatlet löd hans rekord på 243 kg. Han erövrade ett otal priser i olika idrotts grenar och fick bl.a. dessa guldmedaljer: Sveriges Riksidrottsförbunds, Västergötlands Idrottsförbunds, Skara Atlet- och Idrottssällkskap (föregångare till Skara Idrottsförening),  SI:s och Kungliga Patriotiska Sällskapets. 

Tillsammans med ett tjugotal skarabor startade han Skara Gille år 1948 och kom att ha updraget som ålderman i 18 år fram till år 1966, han utnämndes till hedersålderman vid sin avgång. Året efter grundade han Brandmuseet. Skara Gille har nyttjanderätten av museet sedan sommaren 2021 och det ägs av Skara kommun. 

David var också ledamot av stadsfullmäktige och hälsovårdsnämnden, samt fackligt och politiskt engagerad.