Bagare Harry Gustafsson med familj kommer till Skara

Den glade bagaren

Pappa Harry Gustav Gustavsson föddes 1907-12-23 och mamma Ebba Linnéa föddes 1907-07-10. Paret hade varit tillsammans sedan konfirmationstiden. Tillsammans fick de två söner,  Olle och Sven. Olle var född 1940-12-24 och Sven 1942-04-01.

I Dals Långed bodde familjen några år. Pappa Harry hade startat ett bageri som familjen livnärde sig på och efterfrågan på bröd var god. Enligt son Olle var denna tiden den bästa tiden för familjen. Men så kom kriget och Harry blev inkallad, mamma Ebba och de två sönerna kunde inte på egen hand sköta om bageriet, nu gällde att finna ny försörjning för familjen.
När så kriget var över kom en möjlighet som gjorde att Harry och Ebba bestämde sig för att flytta till Skara. Det fanns ett bageri på Väpnaregatan som var till salu. Bageriet ägdes då av Maj-Britt Wallgren och Birgitta Källhult, de hade bara haft det några år och var unga. Innan Maj-Britt och Birgitta ägde Astrid Sandberg bageriet från 1945. Hon var änka och en fin dam från Stockholm. När hon sålde bageriet betalade hon en Stockholmsresa till Maj-Britt och Birgitta och tog dem med ut på finare bagerier och visade dem vett och etikett i branschen. En brödbutik fanns redan då i korsningen Folkungagatan-Väpnaregatan som hette Astrids Bageri. Orsaken till att bageriet såldes till Gustafssons var att Birgitta Källhult skulle bli mor. 

År 1902 annonserade en bagare B. Svensson om sin verksamhet i Vägvisare i Skara, adressen var Söderholm, vilket var tomtnamnet som idag benäms Myran 4, Väpnaregatan 3 - Folkungagatan 8. Bedas bageri finns 1910 i Lybergska huset vid Fisketorget (Hötorget). Mellan år 1910-1945 är det idag oklart vad som fanns i lokalerna. 

År 1948 tog familjen sitt flyttlass till den nya hemorten Skara i dåvarande Skaraborgs län. I det gamla bageriet (detta var innan Harry tog över) arbetade en "lärflicka". Hon var en av systrarna till ägarinnan av Bedas Bageri i Olins gränd, detta var i början av 1900-talet. Hur gammalt bageriet var och när fastigheten byggdes är okänt.

I fastigheten på Väpnaregatan 3, inne på gården fanns bageriet och i denna även en bostad med 2 rum och pentry. Detta kom att bli familjens bostad under ungefär ett år. Familjen Gustafsson flyttade till en annan fastighet på samma adress, där fanns en större lägenhet som var bättre. Den tidigare bostaden kom senare att användas till bageriet. Fastigheten byggdes även ut så lokalen där bakningen skedde blev större.

Skara var även känt som lärostad. Föräldrarna planerade att båda sönerna skulle gå på läroverket. Olle gick några år men ville arbeta i bageriet och Sven satsade på arbete som kock och blev mycket framgångsrik i sitt yrke.