Ny generation övertar butiken

Erik Jonsson Ciselör och Guldsmedsaffär

Redan under 1990-talet hjälpte sonen Anders sin far Carl-Eric i butiken för att finna nya utvecklingsområden. Det infördes i begränsad skala inbjudningar till visningskvällar i affären med vissa kollektioner. Mannekänguppvisning var ett annat sätt att marknadsföra och visa ny produkter, det var danska Ole Lynggaard som kom med mannekänger och en stor kollektion nyheter, som visades upp på catwalken på Stadshotellet. En ny upplevelse för Skara affärsliv. Allt detta ledde till att kundområdet utökades utanför Skara gränser. Verksamhetens upptagningsområde hade varit Skara med omnejd, men nu blev det mer strategiskt hela Skaraborg.

Millennieskiftet passerades och snart var det dags att fira 80-årsjubileum. Efter 40 år ansåg Carl-Eric tiden mogen att överlåta rörelsen. Äldste sonen Anders hade hjälp till att finna nya vägar och det var därför naturligt att han fick ta över ansvaret.

Med hjälp av sin hustru Annika sköter de nu E Jonssons Guldsmedsaffär. Vid deras sida finns de gamla trotjänarna Anna-Marie Karlsson och Kerstin Olofsson samt två yngre medarbetare Therese Lundholm och Karolina Torstensson. Anders har dessutom valt att driva ytterligare en butik, denna gång i Jönköping. Beträffande sortimentet kan nämnas att cirkeln har slutits när det gäller prydnadsglas i kristall. Gamla farmor Augusta satte en ära i att verksamheten startade 1923 att ha utvalda kristallföremål från Orrefors. Nu finns prydnadskristall från Kosta Boda tack vare Annika som kommer från Kosta. Att överlåta är en sak, att sluta arbeta en annan. Efter överlåtelsen bidrog Carl-Eric med sin erfarenhet som i branschen många gånger är värdefull.

En hantverkshistoria med ”guldkant” som funnits i många generationer och är inne på sitt 95:e år år 2018.