Första butiken på Stenåsgatan 2

Everts Livs

Evert Kroon, handlare i sin första butik på Stenåsgatan 2 år 1948

I oktober 1948 öppnade Evert Kroon sin  första butik i Skara. Han tog över mjölk &  speceriaffären på Stenåsgatan efter Greta Söderqvist. Den unge köpmannen, han var 28  år, hade en gedigen praktik att falla tillbaka  på. Evert började sin bana som boddräng hos  Fredlund i Tomten, arbetade vidare som bod knödd hos Thurén i Nyborg och vidareutvecklade sitt yrkeskunnande hos Lindblom i  Axvall.

Butiken på Stenåsgatan var speciell. På 40-  och 50-talen fanns det fortfarande specialbutiker. Mejerivaror köpte man i mjölkaffärer, kött och charkuterier i sin köttaffär, pappersvaror i pappershandeln, tvål och tvättmedel i  kemikalieaffären och så vidare. På landsbygden kunde sortimentet samlas i den lokala  lanthandeln. I städerna rådde uppdelningen, men på Stenåsgatan, som låg ”långt” från centrum, mötte kunderna ett bredare utbud. Hos  Everts Mjölk & speceriaffär kunde man köpa  både mjöl, sill, mjölk, ost, bröd, hushållspapper, tvål, tvättmedel och godis. Det var ett varuhus i miniatyr. 

Mjölkavdelningen med ost, smör och bröd  fanns i ett ”eget rum” i butiken. Ett villkor  för tillståndet, var att det fanns en dörr som  skiljde verksamheten 

Everts Livs

På den tiden rådde manuell betjäning. Det  innebar att expediten stod på en sida av disken och kunden på den andra. Kunden berättade vad hon önskade köpa och expediten  hämtade varan på en hylla bakom disken. När  alla varor var framplockade, räknade expedit ten köpesumman och tog betalt. Därefter var  det dags för nästa kund att göra sina inköp.  Eftersom förvaringsmöjligheterna i hemmen  var begränsade, gjorde man besök i sin butik  nästan varje dag. Och man handlade i den  butik som låg närmast hemmet. 

Även om utbudet var begränsat kunde man  köpa burkar och paket, vissa varor som socker (och snus), kunde man köpa i lösvikt. Expediten vägde upp önskad mängd. Det fanns  också sill i lösvikt. Denna hämtades från en  tunna i källaren. Sortimentet växte. I början av 1950-talet lanserades djupfrysta livsmedel. Bland de första  produkterna fanns ärter och torsk. Glass fanns  både som pinnar och i halvlitersförpackningar.