Ny butik på Tullportagatan-Skolgatan i centrala Skara

Everts Livs
Everts Livs

Hösten 1968 kom Evert Kroon att överta  Slakteriföreningens butiker i Skara. Den som  kom att drivas vidare var ”II:an” på Tullportagatan, men all utrustning som fanns på Hötorgsgatan flyttades över. Även den verksamhet som bedrivits under namnet ”Arnolds”  integrerades i verksamheten  

Den tradition med kötthantering som hade skapats i butiken på Härlundagatan och som verkligen fanns i Slakteriets butiker, förstärktes. Som mest var vi tre styckmästare som  arbetade med att ta vara på djurkropparna i  butiken. Jag tror många fortfarande minns det  härliga utbudet av alla de köttdetaljer som er bjöds. På den tiden var det också vanligt att  man, framåt hösten köpte en halv eller en  kvarts gris till sitt hushåll. En kvarleva från  ”bondesamhället”. På 1970- och 1980-talen  ersattes detta av att man köpte köttlådor, med  en blandning av utvalda detaljer. Allt för att  kunna fylla sin egen frys.  

Evert utvecklade tillverkningen av egna produkter. ”Alla” minns Grynkorven. Men även  korvkakan, kalvsyltan, bruna bönorna och  ärtsoppan förtjänar att nämnas. Populära in slag som gav många återbesök, både från när  och fjärran. 

Verksamheten på Tullportagatan utvecklades. Vid tre tillfällen utökades butiksytan och kom  att ta nära hela gatuplanet i anspråk. Utrustningen moderniserades och den åtta meter  långa manuella disken för kött- och charkuterivaror väcker minnen. Varje morgon ägnades minst en timma åt att fylla disken och  varje kväll tog det närmar halvtimman att förpassa kvarvarande varor till vila över natten i kylrummet. Alla de rostfria faten diskades för hand. Det var ett rejält hantverk.

1972 överläts butiken på Härlundagatan till  Rune Hög och verksamheten koncentrerades  till Tullportagatan.

Everts Livs

Tommy Kroon, son till Evert Kroon och tillika den som skrivit denna berättelse. foto Freddie Wendin hösten 2023

Att presentera ett persongalleri över anställda  i verksamheten låter sig inte göras, men låt oss  minnas några. Ett par profiler från Stenåsgatan  var Gunvor och Ingemar. Från Härlundagatan  minns vi, bland andra Anita, Lena, Allan och  Inger samt Roland. Några av de som arbetade  på Tullportagatan var Bengt, Asta, Ingert och  Karin. Med i samtliga butiker var mamma  Marianne, hon såg till att det alltid var rent  och fräscht. Överallt! Mina tre barn, Annelie, Magnus och Marcus fick också sin första  kontakt med arbetslivet i butiken på Tullportagatan. 

Någon vecka in på 1990 låstes dörren till  Everts Livsmedel för sista gången. En epok  gick i graven och pappa Evert fick sin första sovmorgon, han var då 70 år.