Folkparken i Skara populär på 1950-talet

Folkets Park Fokus i Skara

Gösta "Snoddas" Nordgren, 1951 en stor stjärna på 1950-talet. Hans publikrekord står sig fortfarande.

På 1950-talet hade folkparkens verksamhet åter minskat, men med några offentliga arrangemang i regi av parkföreningens delägare - Skara föreningar. Många dans- och nöjestillställningar arrangerades av Skara IF och Skara bordtennisklubb med Stig "Max" Larsson i spetsen.

Under 1951 gästades parken av dåtidens rikskända orkestrar bland andra Putte Wickmans, Charles Redlands och Thore Erhlings. Annandag på detsamma året spelade Charlie Normans orkester och det kom då närmare 700 besäkare. 

1951 var Gösta "Snoddas" Nordgren i ropet och besökte även Folkets Park i Skara och slog då publikrekord som än idag står sig.  I mitten av 50-talet arrangerades också tvådagars SI-mässa med en rad kända orkestrar och artister. Bland gästande orkestrar 1954 fanns Simon Brehms med Lills-Babs, som då var en ny artist. 

Sedan kom rocken och den gjorde även besök i Folkets park,  Rockolga, Little Gerhard och Rockragge var några som tog denna musikstil till parken. 

Cool Candys från Lidköping var en populär orkester i hela landet. På nyårsafton 1961 dansade 1000 personer och när orkestern sedan på påskafton firade tio år kom 1500 personer. 

I boken "Mats Ljung - bondkomikern mett i väla" finns i avsnittet Dans i ungdomens vår finns beskrivet hur Mats kände när han kom till Fokus i Skara för att dansa. .... Ja, me desse kunskaper innanför västen och begynnande självförtroende så hoppa en sen in i PV:n och tröckte gas i bött. Grus å sten  rök in i laggårdsvägga å far kom ut å skällde på oss. "Jädra herla", skrek han när en försvann genom porten mä ett brölande. Vart åkte en då? Jo te Fokus i Skara. Där va dä dans mä Magnus Kvintett ifrå Mariestad. Di va populärast, för de va mä på Svensktoppen. när en kom fram te grusparkeringa utaföre, så gjorde en ett tröckande på gasen "Brrrum" sa B-16 motorn i PV:n å så for han in i ena lucka å ställde sig. Så klev en ur, rätta te slipsen å stega iväg upp emot själva rotundan. Det var en vandring som en minns. En kände sig som ena björk om vår´n. En kände ur saven steg upåt. Det var inget annat än charmen som var på väg att lägga säk te rätter. Sen braxla en ju alltid mä nöckel. Kommer i ihåg dä töser? När en braxla mä näckel i fecken så här. Kommer i ihåg va det betydde? "Har bil".

I slutet av 1950-talet förföll byggnaderna i folkparken och kom att vandaliseras och området förvildades.