Till landet i väst för att hämta kunskaper

Haglunds smedja och vagnmakeri i Skara

Sitting Bull och Buffalo Bill 1885, källa https://sv.wikipedia.org 20220404

Johan August hade stora planer för utveckling av vagnsmakeriet i Skara.  År 1903 skickar han morfar Nils till Amerika. I landet västerut hade Johan August en bror som tidigare hade emigrerat till Chicago i Illinois. Nils anländer till Boston där han får fortsätta med tåg till sin farbror i Chicago.

Nils uppgift blir nu att studera amerikanska vagnar och framför allt tillverkningen av dessa. Haglunds vagnar var kända och ett av målen var att utveckla dessa. Johan August hade också hört talas om tillverkning på löpande band. Det var en givande resa och Nils lärde sig en del nymodigheter.

Det kom att dröja ända till 1910 innan Nils åter var tillbaka till Sverige.  I Skara hade hans fästmö som han träffat innan resan väntat.

Morfar Nils berättade också att han varit på cirkus och träffat den amerikanske soldaten, buffeljägaren och artisten Buffalo Bill.

Han hette egentligen William Frederick Cody och var född 26 februari 1846 och dog i januari 1917. Cody var en legendomspunnen amerikansk soldat, buffeljägare, spejare och artist. Vid en stor undersökning vem som var världens mest kända person vid sekelskiftet 1900 kom han på första plats, på andra plats kom drottning Victoria. Under sina sista år kämpade han för indianernas rättigheter och kvinnornas likaberättigande.