Jula - vägen till framgång

Jula – Vägen till framgång

Företaget Jula och dess enormt stora centrallager samt huvudkontor är det första som möter söderifrån kommande resenärer på E20 när de börjar skymta Skara domkyrkotorn. Likaså är den lysande röda Jula-skylten den största och tydligaste signalen vid den stora trafikpunkten vid Skaras norra infart. Budskapets tydligaste signal – det är ett stort och expansivt företag. Vägen till framgång handlar om entreprenören Lars-Göran Blanks känsla för affärer. Hans framgångshistoria har många paralleller med den andre av Skaras största entreprenörer i modern tid: Erik Järnåker.

Lars-Göran Blank var född 1938 och uppvuxen i Hjo,  år 2014 avled han efter en tids sjukdom. Det stora intresset för kombinationen teknik och affärer är måhända nedärvt: morfar drev en mekanisk firma och pappa var trävaruhandlare.
Sitt teknikintresse utvecklade Lars-Göran på teknisk skola i Tidaholm. De världsvida vyerna fick han under några ungdomsår som svarvare på Svenska Amerikalinjens fartyg.
Senare inköptes gården Jultorp på Varaslätten och det var på denna gård som verksamheten startade 1979. Tillsammans med sin dåvarande fru Irene Blank startade Lars-Göran tilverkning av Julakapen och företaget Jula Industri AB. Idén hämtade Lars-Göran från sin morfar Otto som tillverkade vedkapar för bland annat vedtillverkning till gengasbilar under andra världskriget. 

På 1970-talet steg priset på olja och folk såg sig efter andra alternativ att värma sina hus. Efterfrågan på vedkapar och vedklyvar sköt i höjden. När reservdelar behövdes hörde kunderna av sig och blev tvungen att lagerhålla klingor, motorer m.m. Delarna skickades ut per post och Jula postorder hade sett dagens ljus.

 

Jula – Vägen till framgång

Det började med vedkapssågar, kapklingor, motorer och svarvar. Detta var under oljekrisens år på 1970-talet och många började elda med ved. Blanks postorderverksamhet kom igång. Produkterna köptes redan från början hem från skilda delar av världen under det motto som fortsatte – inga mellanhänder. Utbudet utökades med bearbetningsmaskiner kompressorer och annan utrustning för jord och skog. En enkel produktkatalog sammanställdes. Snart blev etableringsorten Skara efter det att Vara tackat nej.

År 1985 stod Julahuset färdigt och därmed fick Skara sin första rulltrappa. Varuhusets sortiment inriktades från början till kombinationen yrkesmän och hemmafixare. Kundunderlaget växte snabbt, likaså utbudet. Grundidén med så bra kvalitet som möjligt till så lågt pris som möjligt visade sig vara ett vinnande koncept. Detta plus satsningen på postorder och en tidig etablering av näthandel. 

Ett brett sortiment, 32 varuhus år 2010 samt hundratusentals nät- och postorderkunder kräver stora lagerutrymmen och Jula byggde nytt stort centrallager i Skara år 2005. Detta har sedan kontinuerligt utökats. År 2010 med ytterligare utbyggnad på 40 000 kvm och med en totalyta på 100 000 kvm. Något som innebär 150 000 pallplatser och placerade Julas Skaralager som ett av de största i Sverige.

Jula – Vägen till framgång

Varuhuset i Skara har byggts till och om sex gånger, senast under 2010. På andra sidan Skaraborgsgatan, med fasad mot E20 ligger Julahotellet, byggt år 2007, efter det att Lars-Göran Blank köpt det gamla motellet och rivit det. Hotellet drivs av Best Westernkoncernen. Reception och matsal tjänar också som konstgalleri där Lars-Göran Blank visar sin stora privata konstsamling bestående av de främsta av Sveriges konstnärer: Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Bengt Lindström. Ett konstmuseum är tänkt att byggas i anslutning till hotellet. 

Lars-Göran var fast förankrad i Skara och måste ha trott på stadens fortsatta utveckling annars hade han inte satsat mångmiljon belopp på inköp av fastigheter i stadens centrum. År 2010 hade Lars-Göran Blank ett fastighetsbestånd som omfattade 21 fastigheter med 320 lägenheter och 20 lokaler. År 2010 lämnade Lars-Göran över ledningsrollen till sonen Karl-Johan Blank. 

Dagens jobb handlar mycket om strategier, var och hur nya satsningar ska ske, vilka inköp som ska göras. Valet av Skara som huvudort för det växande Skara såg Lars-Göran Blank som ett mycket gott val. Skara ligger bra till utifrån företagets transporter och kontakter med beslutande personer i kommunen har alltid varit goda.

Företaget är fortfarande ett familjeföretag med Karl-Johan Blank som huvudägare och som koncernchef i det växande företaget. År 2010 hade företaget i Skara ca 320 anställda, fördelade på butik, huvudkontor och centrallager och därmed en av Skaras största privata arbetsgivare. Totalt hade företaget en personalstyrka på 1300 personer år 2010, fördelat på 32 butiker i Sverige, samt 9 butiker i Norge. Etablering planerades i Polen år 2012. Företaget omsatte år 2010 ca 2,5 miljard kronor

 Källa: Boken Skara efter 1900

Avskrivet Lena Brodin 2018-03-27