Utsiktstornet i ny skepnad

Kinnekulles utsiktstorn

Branden 1982

Kinnekulles utsiktstorn

År 1983 var det nya utsiktstornet på plats och återinvigt

Från slutet av 1960-talet kom det gamla utsiktstornet att förfalla, det blev även mer och mer vandaliserat. Den nya Kinnekullegården på Högkullen lockade även besökare med mat, kaffe m.m och utsikt från restaurangen. 

Råbäcks egendom erbjöd att överlämna tornet till Götene kommun. Kommunen var mycket tveksam, ett övertagande skulle innebära stora konstnader för renovering. År 1977 gjordes en kulturhistorisk inventering i kommunen och där konstaterades att tornet hade ett mycket stort kulturhistoriskt intresse då det ingick i en rad tidigare turistanläggningar som skapats på Kinnekulle.

Riksantikvarieämbetet lämnade bidrag till renovering och kommunen övertog tornet år 1982. Bara några dagar innan arbetet med renoveringen skulle sätta igång, den 18 april 1982, brann tornet ner till grunden. Orsaken är fortfarande okänd - men troligtvis hade några tillfälliga boende slarvat med elden.

Redan ett år efter branden 1982 byggde man upp ett nytt torn på samma plats i ungefärligt samma stil som det tidigare, dock utan övernattningsrum och servering. Försäkringsmedel och andra tillskott finansierade återuppbyggnaden. 

Det var otaliga diskussioner i Götene kommun innan det bestämdes att tornet skulle byggas upp och det nya tornet invigdes år 1983.

Det 19 meter höga tornet på Kinnekulles 306 m höga topp och utsikten är helt magnifik. Vid klart väder ser man 8-9 mil över Vänern upp mot Skoghall och Karlstad samt hela Värmlandsnäs. Västerut finns Kålland och Kållandsö med Läckö slott och Hindens rev. I horisonten syns hela Dalslands kust mot Vänern samt Halle och Hunneberg. Vänder man blicken öster ut ses Billingen och landskapen bort mot Karlsborg och Tiveden.

För att få en liten vink av vidden på utsikten man möts av kan nämnas att höjden man står på över Vänerns yta är densamma som den högsta utsiktsplatån ligger över marken i Eiffeltornet, nämligen 276m.

Det karaktäristiska tornet är en av Kinnekulles kända profiler och lockar många turister till sig än idag. Sedan 2006 arrenderas utsiktstornet av orienteringskubben OK Klytamo och är öppet juni - augusti samt lördagar och söndagar i maj och september.