Kirudds konfektionsindustri. Uddevalla - Vänersborg

Kirudds konfektionsindustri, sysalen

Kirudds konfektionsindustri grundades 1917 i Uddevalla. Firman registrerades som aktiebolag 1918-06-14 under firmanamnet AB Åhman & Mattssons Eftr.

År 1940 registrerades firmanamnet Kirudds Aktiebolag.

Släkten Kirudds har sina rötter i Skåne. Bror Kirudd, född Andersson (född 1882 i Saxtorp i Skåne) kom från fattiga förhållanden och stöttade familjen ekonomi genom att sälja vispar och slevar av trä.

I vuxen ålder flyttade Bror tillsammans med sin fru, som arbetade på ett mejeri, till en konfektionsindustri i Kiruna. Det gick bra för Bror Kirudd på denna firma och så småningom tog han över firman. Men Kiruna var lite för långt norrut för en skåning, så företaget övertog Öman & Mattsson konfektionsfabrik Gunnar Viborg i Uddevalla. Samtidigt tog familjen efternamnet Kirudd efter Kiruna och Uddevalla. Bror Kirudd sades vara ganska hetlevrad och då han inte förmådde Uddevalla att subventionera elpriset till hans fabrik så flyttade han till Vänersborg.

Till en början tillverkades arbetskläder och overaller på fabriken i Vänersborg, men så småningom övergick företaget till damkonfektion.

 

Källa: Vänersborgs museum.