Konfektionsindustri på Hamngatan

Kirudds konfektionsindustri i Vänersborg
Kirudds konfektionsindustri, kontoret
Kontoret Kirudds konfektionsindustri i Vänersborg
Kirudds konfektionsindustri, skärsalen

1930 byggde Kirudds konfektionsindustri en ny industrifastighet i södra hamnen i Vänersborg. Fastigheten kom att ligga i hörnet av Hamngatan och Järnvägsbacken.

Industrifastigheten - med adressen Hamngatan 3 - var en vacker arkitektritad byggnad i tre våningar samt med en vindsvåning. Vid långfasaden som vätte mot staden, fanns en anlagd park med vackra rosenplanteringar.

Högst upp i fastigheten fanns tyglagret och skär- och läggsalar, samt lunch- och kapprum för fabrikspersonalen. På tredje våningen var produktionen med en 45 meter lång sysal och rum för knappar och tråd.

På andra våningen fanns utrymmen för provrum, klädlager, kontor till exempel för Gunnar Kirudd och kontorschef Märta Granat. På denna våning fanns också de resande säljarnas rum. Här hade Sven Kirudd (Bror Kirudds äldste son) kontor. Sven Kirudd kom senare att driva det fristående företaget AB Svenskkonfektion, som tidigare hade namnet Byxfabriken Kirudd. Detta företag höll också till i lokalerna på Hamngatan 3 mellan 1931 – 1941. År 1941 flyttade Byxfabriken Kirudd till Gasverksgatan 9 i Vänersborg och Sven Kirudd övertog då firman.

Bottenvåningen i fastigheten på Hamngatan 3 upptogs till halva delen som privatbostad för familjen Kirudd. I den andra delen av våningen fanns förvaringsutrymmen och utrymmen för packning och lastning. En lastbrygga fanns med intag till varuhissen. Personalingången fanns inne på gården.

I källarvåningen fanns pann- och ångcentral, skyddsrum och förvaringsutrymmen.

I början av 1960-talet upphörde tillverkningen vid Kirudds konfektionsindustri.