En kokerska föddes

Kokerskan Märta - 40 år på Götala Herrgård

Till Uddetorpsskolans skolmatsal kom Märta 1956, hon var då 21 år. Matlagning hade hon lärt sig hemma i Barne Åsaka och hon hade alltid varit intresserad av matlagning. Det blev 5 års arbete på Uddetorps lantmannaskola och hon stortrivdes med sina kollegor och eleverna på skolan.


Ganska tidigt fick Märta ta ansvar för köket på Uddetorpsskolan. Vid ett tillfälle blev kokerskan sjuk och låg på lasarettet och Märta fick ta ansvaret för
köket, detta var en jättestor uppgift för henne som nyanställd. Rektorn Valfrid Lengdén på Uddetorpsskolan observerade hur Märta tog ansvar för uppgifterna i köket och gav henne beröm för hennes goda arbete. Hon kom också att få en belöning i form av en hel femkronorssedel (det var en stor summa på den tiden). Rektor Lengdén på skolan var en bra chef, han hade förmågan att se allt och uppmärksamma alla. Han kom att bli en god förebild för Märta under hennes arbetsliv och framför allt i rollen som egen företagare med underställd personal. Att relationen mellan arbetsgivare och anställda var god gjorde att arbetet flöt på bra.

Kokerskan Märta - 40 år på Götala Herrgård

På Uddetorpsskolan fanns många elever och Märtas goda mat uppskattades mycket, det fanns elever som beskyllde Märta för att de la på sig några kilon extra. Bland eleverna fanns även hennes kommande livspartner Elof Johansson, han var från Kartégården i Skarstad. I början av 1960-talet gifte sig Märta med sin Elof, tillsammans fick de två barn, Eva född 1962 och Tony född 1964. Under några år var Märta hemma med sina barn, någon kommunal barnomsorg fanns inte på denna tid. Goda grannar och anhöriga hjälpte till med barnpassningen när Märta började jobba extra i köket på bland annat på Skara Sjukhem. Det blev även en hel del arbete på helgerna när maken Elof var ledig från sitt arbete, då var barnen hemma med honom.

Senare kom en möjlighet att sköta matsalen och erbjuda slutna sällskap mat på Odd Fellows som ligger på Folkungagatan. Det var ofta kvällar och helger då dessa uppdrag skedde. Under de tio åren där kunde också Märta hyra lokalen för bröllop och minnesstunder, det blev också mycket catering. Märtas son Tony var med tidigt och jobba i matsalen, han kom att växa in i restaurangvärlden och detta lade en god grund till hans fortsatta yrkesbana.